Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης «Θράκη: Το επόμενο βήμα» στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

«Θράκη: Το επόμενο βήμα» στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών
14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο


του Λεωνίδα Κουμάκη*
Μια μοναδική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολουθήσουν την εκδήλωση που προγραμματίζει ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (έτος ιδρύσεως 1928, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1981) για την παρουσίαση του βιβλίου του Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου,  πρώην Υπουργού και τ. Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, με τίτλο: «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μάιος 2016) παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, πρώην και νυν υπουργών, βουλευτών, δικαστικών, διπλωματών, των δύο μητροπολιτών Ξάνθης και Ροδόπης κ.α. και η δεύτερη παρουσίαση στην Κομοτηνή (κεντρική αίθουσα τελετών στην πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ - 21 Οκτωβρίου 2016) παρουσία επισήμων από την Θράκη και πλήθος κόσμου.
Την αμέσως επόμενη παρουσίαση του βιβλίου «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» προς την βιαίως εκδιωχθείσα από τις εστίες της Ρωμιοσύνη της καθ΄ ημάς Ανατολής –και όχι μόνο-, ανέλαβε ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών. 
Το 1923 με την υπογραφή της Συνθήκη της Λωζάνης, 120.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης παρέμειναν στις εστίες τους σαν «αντιστάθμισμα» των 80.000 μουσουλμάνων που παρέμειναν στην Ελληνική Θράκη, αλλά η ύπουλη και μεθοδική καταστρατήγηση όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία με ψυχρή γενοκτονία, διώξεις, τρομοκρατία, πογκρόμ, εξορίες κ.ο.κ.ε. οδήγησαν τον μεν Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης σε συρρίκνωση (έχουν απομείνει μόλις 2.000 περίπου άτομα), τον δε μουσουλμανικό πληθυσμό της Ελληνικής Θράκης σε άνθιση (σήμερα ξεπερνούν τις 120.000 άτομα) μέσα στα πλαίσια μιας Ευρωπαϊκής και ευνομούμενης χώρας που σεβάστηκε όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι σε Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα.
Στο βιβλίο «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» δίδεται ιδιαίτερη σημασία σε κρίσιμες θεματικές ενότητες, όπως:
- Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.
- Τα λάθη και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάνης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».
- Ο ρόλος του Τουρκικού γενικού προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».
Στην εκδήλωση του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο) ομιλητές θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, ο επίσης συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου  Άγγελος Συρίγος καθώς και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Μια θαυμάσια ευκαιρία για όσους μπορούν, να επισκεφτούν το ιστορικό κτίριο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα) και να παρακολουθήσουν «από πρώτο χέρι» την άμεση σχέση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που εξοντώθηκαν συστηματικά από το Τουρκικό κράτος και των Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων το θρήσκευμα που ευημερούν στην Ελληνική Θράκη και αποτελούν διαχρονικό στόχο των πιο σκοτεινών και ακραίων κύκλων της γειτονικής Τουρκίας.
Εμείς θα είμαστε εκεί, γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθουμε στο ευαίσθητο αυτό Εθνικό θέμα. Ιδίως τώρα που απέναντι μας υπάρχει ένας απειλητικός και μισότρελος «γίγαντας» με γυάλινα πόδια. Εσείς;

________________________________________________________
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».