Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΣΛΙΔΗ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

 Εορτάστηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γεωργίου (Καρσλίδη).


Ο Όσιος, το 1929 ήλθε στην Ελλάδα από τον Πόντο. Πριν καταλήξει στη Δράμα, πέρασε από την Κατερίνη και τα χωριά Αλώνια και Κούκο, όπου έμεινε μερικούς μήνες. Στο τελευταίο χωριό οι κάτοικοι, στον τόπο ασκήσεώς του, έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι, σε ανάμνηση του περάσματός του.

Μετά την αγιοκατάταξή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος παρεχώρησε απότμημα του ι. λειψάνου του, το οποίο οι κάτοικοι του Κούκου υποδέχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2010.

Έκτοτε το ι. λείψανο φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, τιμώμενο από τους κατοίκους του χωριού και τους ευλαβείς προσκυνητές.
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Κατά τη Θ. Λειτουργία, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν ι. σκεύη, που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τα οποία φυλλάσονται έκτοτε στην Ενορία. 
Χαρακτήρισε ως μεγάλη ευλογία την ύπαρξη του ι. λειψάνου στο χωριό, καθώς και το γεγονός ότι ο Όσιος Γεώργιος συγκαταλέγεται μεταξύ των τοπικών Αγίων της Πιερίας. 

Άλλωστε, η Ιερά Μητρόπολη, ήδη από την αρχή του έτους, αφιέρωσε το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2016 στον Όσιο Γεώργιο, κάτι που χαροποίησε όλους τους κατοίκους της Πιερίας. Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν προς τιμή του Αγίου, όπως Μοναχική Ημερίδα, Σύναξη νέων ζευγαριών, Αφηγηματικό Εργαστήρι για παιδιά δημοτικού κ.ά.


Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον συνταξιούχο Οικονόμο π. Χριστοφόρο Τοστσίδη.