«Από το 1988 η 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από την εμφάνιση της νόσου το 1981 και μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Αποδείχτηκε τελικά μία από τις φονικότερες παγκόσμιες επιδημίες. Οι ηγέτες του κόσμου δεσμεύτηκαν ομόφωνα για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS από το 2030 ως μέρος της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Για το 2016 το θέμα του εορτασμού σε ελεύθερη μετάφραση είναι: «Σηκώστε τα χέρια στην πρόληψη ( Hands up for Prevention)».
Ο ιός HIV της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστρέφοντας ή αλλοιώνοντας τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου απέναντι στις λοιμώξεις και σε ορισμένα είδη καρκίνου.
Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, της μετάγγισης μολυσμένου αίματος και της κοινής χρήσης μολυσμένων βελονών, συριγγών, χειρουργικού εξοπλισμού ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί (κάθετη μετάδοση) της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.
Το AIDS, δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, είναι ένας όρος που ισχύει για τα πιο προχωρημένα στάδια της HIV λοίμωξης με την εκδήλωση νόσου και συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.):
• Περίπου 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2015. Ο HIV συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, έχοντας στοιχίσει περισσότερες από 35 εκατομμύρια ζωές μέχρι στιγμής.
• Το 2015, 1,1 (940 000-1300000) εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό HIV σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ):
• Για το διάστημα 1981-2015 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 έχουν δηλωθεί 15.221 άτομα με HIV. Περίπου το 82,7% (12.594) από αυτά ήταν άνδρες και το 17% (2.583) γυναίκες . Σε πολύ μικρό ποσοστό δεν δηλώθηκε φύλο. Οι θάνατοι έφτασαν τους 2.562.
• Για το έτος 2015 οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 691 (613 άντρες ,78 γυναίκες).
• Ωστόσο υπάρχει μια πτωτική τάση στη μετάδοση του ιού τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τα έτη 2011, 2012 όπου καταγράφηκε μία σημαντική αύξηση.
• Τα έτη 2010-2015 καταγράφηκαν 8 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο έμβρυο.
• Τα τελευταία 5 έτη δεν έχει διαγνωστεί AIDS σε παιδί.
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην αντιρετροϊκή αγωγή σηματοδοτεί την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος για κάθε χώρα.
Η πρόληψη όμως είναι το σημαντικότερο όπλο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη μείωση των νέων μολύνσεων. Γι’ αυτό το λόγο οι γιατροί του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από το έτος 2011 εκπόνησαν και εφαρμόζουν ανελλιπώς ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Το πρόγραμμα αυτό έτυχε ευρείας αποδοχής, γι’ αυτό το λόγο και θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
Επί πλέον η δράση έχει επεκταθεί μέσω του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης και της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την ενεργητική συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων».