Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ - Κοινή Απεργιακή Κινητοποίηση σε Vodafone-Wind-Victus για ουσιαστική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Eνιαίο Σωματείο VODAFONE-WIND-VICTUS)

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ
Κοινή Απεργιακή Κινητοποίηση σε Vodafone-Wind-Victus για ουσιαστική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

-  Αγώνας για την ανατροπή των νέων μέτρων στα «Εργασιακά» και όλων των Μνημονίων
=> Χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς αφαίρεση δικαιωμάτων και εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων»
=> Για αυξήσεις και σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς
=> Για δημοκρατικές διαδικασίες, ελεύθερο και αγωνιστικό συνδικαλισμό στους χώρους δουλειάς
Συνάδελφοι,
Μετά και την πρόσφατη Γενική Συνέλευσή μας, το Ενιαίο Σωματείο συνεχίζει με περιοδείες και τοπικές συναντήσεις την προετοιμασία μιας Κοινής Απεργιακής Κινητοποίησης στις 3 εταιρίες, με αιχμή τη διεκδίκηση για ουσιαστική Συλλογική Σύμβαση και την ανατροπή των νέων μέτρων στα «Εργασιακά». Προσανατολιζόμαστε γι’ αυτή την κινητοποίηση στα μέσα με τέλη Νοέμβρη, ώστε αυτή να συνδυαστεί και με την απεργιακή κινητοποίηση άλλων σωματείων.
Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μείωση μισθού, αφαίρεση δικαιωμάτων, μετατροπή της αμοιβής μας σε «κουπόνια» και «παροχές»
-  Οι μειώσεις μισθών που πραξικοπηματικά υπέγραψαν η Διοίκηση και ο ελεγχόμενος «συνδικαλισμός» στη Victus, παγιδεύοντας και εξαπατώντας ουσιαστικά τους συναδέλφους, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για όλους. Αυτή η κατάπτυστη «σύμβαση», που μόνο συλλογική δεν είναι, που μετατρέπει μέρος του μισθού σε παροχή/κουπόνια σίτισης, όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση και τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και πρέπει να βρει την ενεργή αντίσταση όλων μας.
- Σε Vodafone και Wind, οι Διοικήσεις (αξιοποιώντας και την πολύτιμη συνδρομή των καλοθελητών «συνδικαλιστών» της Victus) προβάλλουν διαρκώς σκληρότερους όρους: αποχαρακτηρισμός επιδομάτων και μετατροπή τους σε «οικειοθελή παροχή», μη αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νεοπροσλαμβανόμενους, «προσωπικό ασφαλείας» (κατάργηση ουσιαστικά των απεργιών) κ.ά.
Παλεύουμε ενάντια στις όλο και χειρότερες εργασιακές σχέσεις
Οι χώροι εργασίας έχουν γεμίσει με εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων». «Ενοικιαζόμενοι», «δανεικοί» από υπεργολαβικές εταιρίες, μερικής απασχόλησης – με μισθούς που φτάνουν στο ελεεινό επίπεδο των 200 ευρώ! «Μπλοκάκια» όπου μηχανικοί δουλεύουν για 700 ευρώ! Φοιτητές που κάνουν «πρακτική άσκηση», στην πραγματικότητα δουλεύουν τζάμπα! Διεκδικούμε: προσλήψεις με πλήρες ωράριο και δικαιώματα.
Στο μεταξύ, η καθημερινή δουλειά γίνεται όλο και δυσκολότερη: υπερβολικός όγκος εργασίας, διαίρεση και ανταγωνισμός με «επινοικιαζόμενους» και «μπλοκάκηδες», άπιαστοι στόχοι, υπερωρίες, απειλές για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Και όσο οι επιθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο πληθαίνουν τα χαζοχαρούμενα χάπενινγκ βιτρίνας, τα «εθελοντικά» people survey και η ψεύτικη «οικογενειακή» ατμόσφαιρα.
Παλεύουμε ενάντια στα νέα μέτρα για τα «Εργασιακά», που θέλουν να τσακίσουν τους εργαζόμενους, κάθε δυνατότητά μας να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε συλλογικά. Κυρίως χτυπάνε τους μισθωτούς, την εργατική τάξη, «τα δίνουν όλα» σε εργοδότες/κεφάλαιο: 1. Καταργείται το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. 2. Πριμοδοτείται ανοιχτά ο ελεγχόμενος και εργοδοτικός συνδικαλισμός. 3. Μειώνονται κι άλλο οι ελεεινοί κατώτεροι μισθοί. Διαλύονται οι συλλογικές συμβάσεις. 4. Θεσμοθετούνται χειρότερες, σχεδόν δουλικές μορφές «ελαστικής» εργασίας (λευκά συμβόλαια κ.λπ.). 5. Γίνεται απόλυτος νόμος το «Διευθυντικό Δικαίωμα». 6.Απελευθερώνονται πλήρως οι ομαδικές απολύσεις. 6. Απειλείται άμεσα ο 13ος–14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Συνάδελφοι,
Μια συλλογική σύμβαση δεν έχει νόημα όταν διευκολύνει τους εργοδότες να εφαρμόζουν την μία επίθεση μετά την άλλη. Μία σύμβαση, ένα σωματείο δεν έχουν καμία αξία όταν σερβίρουν στους εργαζόμενους τις απαιτήσεις της Διοίκησης. Κάθε υποχώρηση στο όνομα «σύμβαση να ’ναι κι ό,τι να ’ναι» δεν απομακρύνει, αντίθετα φέρνει πιο κοντά την επόμενη χειρότερη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Έτσι οι διοικήσεις αποθρασύνονται και αυτός ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Μια συλλογική σύμβαση έχει νόημα όταν προστατεύει τους εργαζόμενους από τις ορέξεις των Διοικήσεωνόχι ως διαμεσολάβηση και γραφείο τύπου του HR! Γι αυτό παλεύουμε για μια Σύμβαση που έχει ως όρους:
  • Καμία υποχώρηση σε μειώσεις μισθών. Αντίθετα ζητάμε αυξήσεις στους μισθούςμας, γιατί οι μισθολογικές ωριμάνσεις είναι παγωμένες εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί δουλεύουμε υπερπαραγωγικά και στα όριά μας, γιατί τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιριών ανθούν χωρίς κανένα αντίκρισμα στους εργαζόμενους.
  • Σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους, πρόσληψη των «επινοικιαζόμενων»/ μπλοκάκηδων με ίσα δικαιώματα
Πώς να ενωθούμε και να αγωνιστούμε – Ένα σχέδιο Ενότητας στην πράξη και Αγώνα
Το καλοκαίρι Vodafone και Wind υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας με κοινές δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα επενδύσεων βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την στρατηγική τους συνεργασία. Το ίδιο συντονισμένη είναι η κοινή τους επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Στη θυγατρική Victus συνεχίζουν την ανακύκλωση στελεχών, με τελευταίο επεισόδιο τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, μεταγραφή από Vodafone.
Έχει φανεί πια ότι οι απομονωμένες κινήσεις σε καθεμιά εταιρία δεν έχουν προοπτική, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ενωτικές και συντονισμένες. Η επιτυχημένη απεργία του Ενιαίου Σωματείου στις 16 Ιουνίου (η πρώτη εδώ και χρόνια και στις 3 εταιρίες) που κατάφερε να μπλοκάρει τον Κανονισμό Εργασίας, είναι ένα καλό παράδειγμα ότι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο με συντονισμένη δράση των εργαζομένων και στις τρεις εταιρίες.
Στην προετοιμασία της Κοινής Απεργίας, να στείλουμε ένα μήνυμα στην εργοδοσία: ότι οι επιθέσεις τους θα μας βρουν ενωμένους. Έχουμε πολλές φορές κάνει τεκμηριωμένη κριτική στους συνδικαλιστές των ΠΑΣΕWIND και ΠΑΣΕVODAFONE, η οποία έχει ολοφάνερα δικαιωθεί απ’ τα πράγματα (π.χ. για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός εργοδοτικού συνδικαλισμού και την αποσιώπησή του). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση των επιθέσεων των διοικήσεων. Από την πλευρά του Ενιαίου Σωματείου, το κάλεσμα ξεκινώντας με μια έμπρακτη οργάνωση της Απεργίας (π.χ. με κοινές περιφρουρήσεις) είναι σαφές και ανοιχτό.
Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί, με Ενιαία Πάλη, την υπογραφή μιας κοινής Συλλογικής Σύμβασης, θα πιέσουμε πραγματικά τις διοικήσεις, παλεύοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση – ή δεν θα έχει κανένας μας σταθερό μισθό, θέση εργασίας, ωράριο, δικαιώματα! Ή θα οργανωθούμε και θα παλέψουμε μαζί με το Ενιαίο Σωματείο, ή δεν θα υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική οργάνωση των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρίες πέρα από «ταμπέλες».
Να προετοιμαστούμε για μια ΚΟΙΝΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ με κεντρικό στόχο την υπογραφή ενιαίας και ουσιαστικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.Ταυτόχρονα, αυτός ο αγώνας πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στα σκληρά «Εργασιακά» μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις μειώσεις μισθών στη Victus, σήμερα των standby, αύριο όλων μας. Αλλά και την ύπουλη εξαπάτηση των εργαζομένων με «συμφωνίες» πίσω από τις πλάτες τους μεταξύ Διοίκησης και καλοθελητών «συνδικαλιστών».
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ουσιαστική ΣΣΕ χωρίς μειώσεις δικαιωμάτων, για αξιοπρεπείς αυξήσεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους.
  • ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ το Ενιαίο Σωματείο στην μάχη του ενάντια στις επιθέσεις της Διοίκησης και του ελεγχόμενου «συνδικαλισμού».