Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Κινηματογραφικές προβολές παραστάσεων της Λυρικής Σκηνής σε 13 πόλεις της Ελλάδας

Κινηματογραφικές προβολές παραστάσεων της ΕΛΣ σε 13 πόλεις της Ελλάδας
Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη
Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης 20.00 / Είσοδος ελεύθερη

·        ΑΙΓΙΟ - Δημοτικός Κινηματογράφος "Απόλλων"
·        ΒΕΡΟΙΑ - Κινηματοθέατρο "Σταρ"
·        ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο ("Μικρό Θέατρο")
·        ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δημήτρης Χατζής"
·        ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
·        ΚΩΣ - Κινηματοθέατρο "Ορφέας"
·        ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
·        ΠΡΕΒΕΖΑ - Πολιτιστικό Κέντρο
·        ΣΕΡΡΕΣ - Δημοτικό Θέατρο "Αστέρια"
·        ΣΥΡΟΣ - Θέατρο "Απόλλων"
·        ΤΡΙΚΑΛΑ - Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού "Μύλος Ματσόπουλου"
·        ΤΡΙΠΟΛΗ - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
·        ΦΛΩΡΙΝΑ - Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα "Θεόδωρος Αγγελόπουλος")
·        ΧΙΟΣ - Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

 

Με την δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι ξεκινά το νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών των παραστάσεων της ΕΛΣ, με τίτλο "Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη", στις 26 Νοεμβρίου 2016 σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου. Για την πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος, η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεων της, με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο: «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: "Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε ένα νέο άνοιγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ελληνικό κοινό, μέσα από το πρόγραμμα προβολής παραστάσεων «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη». Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά, και τώρα γεωγραφικά εμπόδια. Συνεπώς, το νέο αυτό πρόγραμμα παραστάσεων, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του έργου της ΕΛΣ και των καλλιτεχνών της, αλλά κυρίως στην πλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης: να ταξιδέψει, να μεταδώσει, και να μεταδοθεί. Στις 26 Νοεμβρίου, η Τραβιάτα του Βέρντι θα προβληθεί σε δεκατρείς πόλεις της χώρας μας. Ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ακόμα ταξιδιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συνοδοιπόρους όλους τους φίλους της λυρικής τέχνης" .

Η όπερα Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Στην Τραβιάτα ο Τζουζέππε Βέρντι επιτυγχάνει ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της ηρωίδας του. Κάθε σημείο της μουσικής της Τραβιάτας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της δράσης και την τραγική κατάληψη.

Πρόκειται για μια παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συνέβαλαν, εκτός από την δύναμη της μουσικής του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές.

Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη
Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 / Ώρα έναρξης 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία - σκηνικά -κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Βιολέτα Βαλερύ Mυρτώ Παπαθανασίου
Φλόρα Μπερβουά Αγγελική Καθαρίου
Αννίνα Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη
Αλφρέντο Ζερμόν Αντώνης Κορωναίος
Τζόρτζιο Ζερμόν Δημήτρης Πλατανιάς
Γκαστόνε Άλεξ Τσιλογιάννης / Βαρόνος Ντουφόλ Κώστας Ντότσικας
Μαρκήσιος του Ομπινύ Νικόλαος Καραγκιαούρης  / Δόκτωρ Γκρανβίλ Διονύσης Τσαντίνης
Τζουζέππε Θανάσης Ευαγγέλου / Μαντατοφόρος & Οικονόμος Θεόδωρος Μωραΐτης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ
_________________________________________________________________________
+ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ
   ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Παράλληλα με την προβολή της Τραβιάτας για το κοινό, στις 13 πόλεις θα γίνουν ειδικές προβολές της παιδικής παράστασης της ΕΛΣ, Καρμενσίτας, για μαθητές σχολείων.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α' Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.

Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.

Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός / Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή / Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης / Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, την Παιδική Χορωδία, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ.
Η είσοδος των μαθητών για τις παραστάσεις ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ για τα σχολεία είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Περισσότερες πληροφορίες στο: