Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης και των φορέων, για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη θα υποδεχτεί την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς,
παρουσίασε χθες, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αρχιτέκτονας και σκηνογράφος, Απόστολος Βέττας, στη διάρκεια της 21ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων και των εγκαταστάσεων θα είναι η Πλατεία Αριστοτέλους, η οποία μαζί με την Πλατεία Αρχαίας Αγοράς και την περιοχή της ΔΕΘ, αναμένεται να δημιουργήσει ένα νοητό τρίγωνο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί ο συνολικός διάκοσμος. Παράλληλα, το εορταστικό κλίμα θα εξαπλωθεί σε όλες τις δημοτικές Κοινότητες. «Βασίστηκα στη γενική ψυχολογία που επικρατεί εκείνες τις ημέρες στην πόλη και εστίασα στο όνειρο και στην αισιοδοξία, με την πρόθεση να δραστηριοποιηθούν όλοι, ώστε να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις μουσικής, χορού και θεάτρου και στην τόνωση της ψυχολογίας, αλλά και της αγοράς», τόνισε ο Απόστολος Βέττας.


Σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσίασε ο ίδιος, ένα σκαρί-φάτνη, με τη γέννηση ως κεντρική ιδέα, το οποίο θα παραπέμπει και στην περιπέτεια των προσφύγων στη Μεσόγειο, θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους και θα καταλήγει σε ένα πλωτό αστέρι μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο. Οι κατασκευές θα είναι ελαφρές και θα «παίζουν» με την σκιά της μέρας και το νυχτερινό φωτισμό της πόλης. Προχωρώντας προς τα πάνω στον άξονα της Αριστοτέλους, οι κατασκευές θα πληθαίνουν και θα καταλήγουν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς σε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι και σε ένα λούνα παρκ, πίσω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.

Εναέρια σινιάλα με τη μορφή ακροβατών - αγγέλων θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία, υποδεικνύοντας την πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ από τους διάφορους τύπους χριστουγεννιάτικων δέντρων που προτείνονται θα ξεχωρίσει εκείνο που σχεδιάζεται να στηθεί στο λιμάνι,  με ύψος 16 μέτρων.
Οι ζωντανές εκδηλώσεις, κυρίως από καλλιτέχνες της πόλης, καθώς και οι δράσεις διαδραστικού χαρακτήρα στοχεύουν να ενεργοποιήσουν το κοινό και να εντάξουν τον πολιτισμό στο κλίμα της γιορτής. «Με την αξιοποίηση κεντρικών σημείων συμβολικού χαρακτήρα δομούνται πυρήνες στους οποίους υπάρχει θεματική προβολή έργων, καλλιτεχνών ή ομάδων της πόλης» ανέφερε ο Απόστολος Βέττας.


«Μετά από προσπάθειες χρόνων για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και εικόνα της πόλης που δεν ήταν και οι πλέον επιτυχημένες, βρεθήκαμε με τους φορείς και τα Επιμελητήρια της πόλης και καταλήξαμε να αναλάβουμε από κοινού τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 500.000€ περίπου, και από μέρους του Δήμου να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά και τα μέσα που διαθέτουμε για το σκοπό αυτό» τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επιλογή του Απόστολου Βέττα, είπε χαρακτηριστικά:  «Αυτό το παραμύθι δεν μπορεί να στηθεί από κανέναν άλλο, παρά από ένα σκηνογράφο, από έναν άνθρωπο που έχει αναγνωρισμένες ικανότητες, με φαντασία που πετάει και με κουλτούρα που θα αντιπροσωπεύει την πόλη. Έτσι επικοινωνήσαμε με τον κ. Βέττα, του οποίου η θητεία στο Πανεπιστήμιο και στη Θεσσαλονίκη αποτελούν εχέγγυα για το αποτέλεσμα».
Τέλος, μιλώντας για τους στόχους του φετινού σχεδιασμού, ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε: «Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα προσελκύσει επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό σε όλες τις δράσεις που θα αναπτυχθούν και που θα στηρίξει την αγορά».


Εν τω μεταξύ, ο φωτεινός διάκοσμος και ο εορταστικός στολισμός που τοποθέτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά την περσινή περίοδο πρόκειται να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί, καθώς στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης και εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Προμήθεια ειδών σημαιοστολισμού και φωταγωγήσεων για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, ετών 2016-17».
Στόχος της σχετικής μελέτης είναι η σταδιακή ανανέωση του φωτεινού εορταστικού διακόσμου σε κόμβους, πλατείες και οδούς, με σύγχρονες κατασκευές τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης και μεγάλης αντοχής, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους κατά τα προσεχή έτη, χωρίς ιδιαίτερο κόστος συντήρησης.
Η  μελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
  • Την προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τη συντήρηση και εγκατάσταση του εορταστικού διακόσμου που τοποθετείται κάθε χρόνο και αφορά την τοποθέτηση των 5 φωτεινών καραβιών, το στολισμό του Δημαρχείου, των εξωτερικών χώρων άλλων δημοτικών κτιρίων, των πλατειών που επιλέγουν οι Δημοτικές Κοινότητες για τις εκδηλώσεις τους και τη συντήρηση 1200 φωτεινών επιστήλιων διακοσμητικών, τα οποία ηλεκτροδοτούνται κατά την εορταστική περίοδο
  • Την προμήθεια και τοποθέτηση νέων κατασκευών και εγκαταστάσεων φωτεινού διακόσμου σε διάφορα σημεία της πόλης που αφορούν τη φωταγώγηση εορταστικών κατασκευών, στην πλατεία Αριστοτέλους, το στολισμό της πλατείας Δικαστηρίων, την τοποθέτηση εορταστικών παραστάσεων για το στολισμό οδικών κόμβων και πλατειών, την κατασκευή φωτεινού ουρανού LED στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και την τοποθέτηση φωτεινών γιρλαντών σε επιπλέον πεζόδρομους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας
  • Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση του στολισμού μικρών και μεγάλων δένδρων και σε άλλες κεντρικές οδούς, η ενίσχυση με πολυάριθμες φωτεινές μπάλες της φωτεινής παράστασης στον κόμβο του Δημαρχείου και η τροποποίηση του διακόσμου της Μ. Αλεξάνδρου, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις που υπήρχαν στο διάκοσμο των οδών Β. Όλγας και Γρ. Λαμπράκη

Οι φωτογραφίες του κειμένου αποτελούν φωτορεαλιστική απεικόνιση