*Του Ξενοφώντα Ε. Μπαραλιάκου
Ακούσαμε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕθ την ομιλία και τη
συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, και για άλλη μία φορά νιώσαμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο μαγικό!!! Σε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα με ρυθμούς ανάπτυξης , με συντάξεις που δεν κόπηκαν, με τον ΕΝΦΙΑ να είναι απαραίτητος για να μην γίνουν περικοπές στο δημόσιο και με μία πετυχημένη κυβέρνηση με συνέπεια λόγου και έργου…
συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, και για άλλη μία φορά νιώσαμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο μαγικό!!! Σε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα με ρυθμούς ανάπτυξης , με συντάξεις που δεν κόπηκαν, με τον ΕΝΦΙΑ να είναι απαραίτητος για να μην γίνουν περικοπές στο δημόσιο και με μία πετυχημένη κυβέρνηση με συνέπεια λόγου και έργου…
Ο Α. Τσίπρας για άλλη μία φορά αφού υποτίμησε τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, έδειξε πολιτική αμνησία και ότι είναι λάτρης της μισής αλήθειας.
Ο Α. Τσίπρας του τρίτου αχρείαστου Μνημονίου, των capital controls, και της ύφεσης έκανε σε δραματικό τόνο έκκληση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Του διαφεύγει όμως ότι για να έρθει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να τοποθετήσει χρήματα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και να του δοθούν κίνητρα.
Προφανώς ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να παρουσιάσει την Ελλάδα του σήμερα ίδια με την Ελλάδα που παρέλαβε στις αρχές του 2015 αλλά δυστυχώς για εμάς πρώτα και ύστερα για εκείνον τα πράγματα στην χώρα έχουν αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο.
Σήμερα σε σχέση πάντα με τον Δεκέμβριο του 2014 όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες της οικονομίας είναι σε αρνητική πορεία. Έχουν ληφθεί νέα μέτρα 9 δισ.€ που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν δραματικά (40δις. € από τις αρχές του 2015!!! ), ενώ μπήκαν νέοι φόροι και κόπηκαν συντάξεις.
Μόνο στον τομέα των επιχειρήσεων οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που μπήκαν από το 2015 και μετά είναι :
1. Αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%
2. Αύξηση στην προκαταβολή φόρου σε 100%
3. Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα
4. Αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς για πρώτη φορά επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα
5.Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (ακόμη και στα νησιά)
6. Αυξήσεις ειδικών φόρων σε καφέ, βενζίνη, τσιγάρα, πετρέλαιο θέρμανσης, συνδρομητική τηλεόραση, internet, ξενοδοχεία, τηλεφωνία κτλ .
Και όλα αυτά σε ένα ήδη βεβαρημένο επιχειρηματικό κλίμα με την χώρα για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο σε ύφεση (η μοναδική χώρα στην Ευρώπη) και με τους βασικούς δείκτες της οικονομίας με αρνητικό πρόσημο. Αποτέλεσμα βέβαια του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2014 όταν άρχισε να ισορροπεί η κατάσταση στην χώρα και άρχισαν να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα η τότε κυβέρνηση άρχισε να μειώνει σταδιακά και σταθερά φορολογικούς συντελεστές. Η πρώτη στοχευόμενη μείωση φόρων τα τελευταία 7 μνημονιακά χρόνια! (μείωση κατά 30% στον φόρο αλληλεγγύης, από 23% σε 13% τον ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.α.).
Και μείωση φόρων και επίτευξη στόχων ! Και όλα αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της και τους στόχους που είχε συμφωνήσει.
Οι επιχειρήσεις και η ελεύθερη οικονομία για να «ανθίσουν» θέλουν σταθερότητα και ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Θέλουν έναν τεκμηριωμένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Θέλουν αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζικού συστήματος, άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, μείωση της γραφειοκρατίας, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.
Όταν ο Α. Τσίπρας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επίτευξη έστω και κάποιων από τους παραπάνω στόχους, τότε θα μπορεί να ελπίζει ότι το κάλεσμα του θα βρει «ανοικτά αυτιά» και θα υπάρξει ανταπόκριση.
Δυστυχώς σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται εκτός επενδυτικού χάρτη.