Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΕΘ: Παράλογη και Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας Βαρέων οχημάτων στο παράλληλο εθνικό δίκτυο

Την εντονότατη διαμαρτυρία του εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει την
κίνηση βαρέων οχημάτων στο παράλληλο εθνικό δίκτυο, απόφαση που είναι κατάφορα αντισυνταγματική.
Η απαγόρευση αυτή έρχεται να επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος τον ήδη επιβαρημένο κλάδο των μεταφορών, του τουρισμού και των συγκοινωνιών αλλά και να επιβραβεύσει τα συμφέροντα των ιδιωτών, που  εκμεταλλεύονται τα διόδια και τόσο είχε πολεμήσει ως Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε επιτολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη ο πρόεδρος μας Μιχάλης Ζορπίδης. τονίζει:

"Θεωρούμε ότι η απόφαση σας αυτή στερείται λογικής και αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της μετακίνησης. Επιπλέον, φορτώνει με δυσβάσταχτα βάρη όλη την αλυσίδα των μεταφορικών επαγγελμάτων, που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κοστίζει στον πελάτη περίπου 500 ευρώ, την ώρα που τα 120 ευρώ από αυτά θα πρέπει να δοθούν στα διόδια της διαδρομής!
Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ορίσατε (δέσμευση οχήματος και πρόστιμο 2.000 ευρώ σε οδηγό και ιδιοκτήτη), είναι δυσβάσταχτα πέρα από άδικα.
Εάν θεωρείτε ότι η κίνηση των βαρέων οχημάτων επιβαρύνει υπέρμετρα ορισμένα τμήματα των επαρχιακών και πρώην εθνικών οδικών δικτύων δεν έχετε παρά να ορίσετε τα τμήματα αυτά, στα οποία θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ρύθμισης των κυκλοφορικών ροών και βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών. Αλλά η συνολική και εν γένει απαγόρευση είναι απαράδεκτη.
Επιπλέον, η απόφαση σας αυτή διευκολύνει τους φορείς που σχετίζονται με τη λειτουργία των διοδίων, ένα σύστημα, το οποίο όπως πολλές φορές έχει καταγγείλει το κόμμα και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με τρόπο αντικοινωνικό.
Ευνοείτε με τις αποφάσεις σας ένα σύστημα το οποίο αδιαφορεί και δεν φροντίζει να καταστήσει πιο ελκυστική και συμφέρουσα την χρήση των οδικών δικτύων που εκμεταλλεύεται. Επίσης, διατηρεί ένα κακό, σπάταλο και άδικο σύστημα είσπραξης διοδίων σε βάρος της κοινωνίας μας. Το σύστημα αυτό αντί να προχωρήσει σε μέτρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού, όπως είναι τα αναλογικά διόδια, ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής και η μείωση των μετωπικών σταθμών διοδίων αναμένει την εξασφάλιση πελατών  από περιορισμούς, απαγορεύσεις και υπουργικές αποφάσεις.
Κύριε Υπουργέ,
Σας καλούμε να ακούσετε τις δραματικές εκκλήσεις των επαγγελματιών του κλάδου και να αναστείλετε την απόφαση σας. Στην αντίθετη περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις εναντίον τόσο της καταστροφικής σας υπουργικής απόφασης όσο και της αρνητικής σας στάσης απέναντι σε ένα δίκαιο αίτημα του Επιμελητηρίου μας".