Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη επιτυχία, απίστευτο πλήθος, ζεστή ατμόσφαιρα και αστείρευτο κέφι στο 24ο Ποντιακό Παραδοσιακό Πανηγύρι της «Παναγίας Σουμελά» Κατερίνης

  ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»

Μεγάλη επιτυχία, απίστευτο πλήθος, ζεστή ατμόσφαιρα και αστείρευτο κέφι
στο 24ο Ποντιακό Παραδοσιακό Πανηγύρι της
«Παναγίας Σουμελά» Κατερίνης


Δύο μεγάλες βραδιές γεμάτες διασκέδαση, με πλούσιο παραδοσιακό γλέντι και πολλές παράλληλες δραστηριότητες έλαβαν χώρα την Παρασκευή 19 & το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016, στο πλαίσιο του 24ου  Ποντιακού Παραδοσιακού Πανηγυριού, που διοργάνωσε και φέτος με εξαιρετική επιτυχία ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ». Μοναδικές στιγμές κεφιού και ενός μαραθώνιου γλεντιού έζησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μέλη, φίλοι, παιδιά, γονείς, κάτοικοι της Κατερίνης, της Πιερίας και όχι μόνο.


Η προσέλευση του κόσμου που κατέκλυσε κάθε γωνιά του εξωτερικού χώρου της  πολιτιστικής μας στέγης ξεπέρασε κάθε δυνατή προσδοκία δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη κυψέλη πολιτισμού και παράδοσης. Υλοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, με κορυφαίο συστατικό τους ποντιακούς χορούς και την παραδοσιακή μουσική. Οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν με την ψυχή τους, δικαιώνοντας για ακόμα μια χρονιά την απόφαση του Δ.Σ. για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο όμορφου για όλους, ετήσιου ραντεβού, του 24ου  Ποντιακού Παραδοσιακού Πανηγυριού.


Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συνάμα ενθαρρυντική, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ήταν η συμμετοχή της νεολαίας τόσο του συλλόγου μας άλλα και πλήθος άλλων νεολαίων και από γειτονικές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι σε περίοδο κρίσης, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες, τα πανηγύρια αποτελούν διέξοδο αλλά και μια σημαντική μορφή ψυχαγωγίας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην Παναγία, Ιερό Θρησκευτικό Σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού, ιδιαίτερα του Ποντιακού, που τόσο λάτρεψαν και εξακολουθούν να λατρεύουν οι Πόντιοι.



ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποτελεί πλέον θεσμό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης το Παραδοσιακό Ποντιακό Πανηγύρι του συλλόγου, συμπληρώνοντας 24 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης πολιτιστικής προσφοράς αλλά και σημείο συνάντησης 3 γενεών. Εδώ συνυπάρχουν για δυο μέρες γονείς, παιδιά και εγγόνια σε μια ζύμωση και γνωριμία κυρίως της νέας γενιάς με τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.
Την παράσταση, κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, έκλεψαν τα χορευτικά τμήματα της «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», που παρουσίασαν με  ξεχωριστό τρόπο παραδοσιακούς  χορούς του Πόντου. Ιδιαίτερη στιγμή και παράδειγμα για τους νέους αποτέλεσε η παρουσία της Ολυμπιονίκη του Ρίο Κατερίνας Νικολαΐδου, που κόσμησε τη βραδιά και ενθουσίασε το κοινό. Ακόμη, όμορφη και συγκινητική η στιγμή της βράβευσης δύο εξαιρετικών κυριών-εθελοντριών, της κας Μαρίας Χατζεΐπίδου και της κας Αλίκης Μαυρίδου, για την συμβολή τους στη διατήρηση της Ποντιακής Διατροφικής Παράδοσης, την αγάπη και την προσφορά τους στο Σύλλογο.


Φυσικά, το πολυμελές καλλιτεχνικό επιτελείο του Συλλόγου με μπροστάρη τον σπουδαίο τραγουδιστή Κώστα Θεοδοσιάδη μάγεψαν και ξεσήκωσαν τα πλήθη που διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων λάμπρυναν επίσης τη βραδιά με τις χορευτικές τους επιδόσεις ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» καθώς και η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης. Τιμήθηκαν, το Γυμνάσιο Αλωνίων για την μεγάλη διάκρισή του σε Πανευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ο διακεκριμένος Ποντιακής καταγωγής νευροχειρουργός Παναγιώτης Σελβιαρίδης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο αλλά και τις πολύτιμες υπηρεσίες του για την Ποντιακή Παράδοση και Ιστορία. Η βραδιά κορυφώθηκε με ένα μαραθώνιο ποντιακό γλέντι, στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου, όπου την παράσταση έκλεψε ο παλμός και η έντονη παρουσία της νεολαίας, αφού ο θεματοφύλακας της Ποντιακής Παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού Παναγιώτης Ασλανίδης, αλλά και οι καλλιτέχνες του συλλόγου τα κατάφεραν περίφημα, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.


 Η στιγμή όμως που προκάλεσε αίσθηση, συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό στον κόσμο ήταν και τις δύο βραδιές η ιδιαίτερη, ευχάριστη αλλά και απολαυστική για όλους παρουσία του Αμερικανού Brent Geary που έπαιξε και τραγούδησε γλυκύτατα και υπέροχα δύο γνωστά παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια. Τον Brent Geary «έφερε» στην Ελλάδα η ξαφνική, εδώ και δύο χρόνια, συνάντησή του με την ποντιακή μουσική και η μεγάλη πλέον αγάπη του γι’ αυτήν.

Ξεχωριστό χρώμα έδωσε ο εκθεσιακός χώρος με ιδιαίτερο κοινωνικό και ανθρωπιστικό στίγμα, αφού εκτός του συλλόγου, με την έκθεση βιβλίου, το φωτογραφικό υλικό και τα αναμνηστικά είδη, συμμετείχαν ο σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας «Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ», τα Κέντρα Ημέρας «4 ΕΠΟΧΕΣ», «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» και «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΝΟΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» του Ψ. Τ. του Γ.Ν. Κατερίνης.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια του διήμερου, ξεκίνησε μια ακόμη δράση του συλλόγου, η διάδοση του εθελοντισμού στο ζήτημα των Δοτών Μυελού των Οστών σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ενώ οι παρευρισκόμενοι και τις δυο βραδιές συνέδραμαν για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας νεαρού συμπολίτη μας.


Το παρόν έδωσαν βουλευτές της Πιερίας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Δημοτικής αρχής της Κατερίνης, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε του τόπου μας, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων και σωματείων της Πιερίας, αντιπροσωπείες ποντιακών συλλόγων από άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού.

Το διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και όλους τους ηθικούς και υλικούς συμπαραστάτες, τους εθελοντές, τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν στην άρτια και επιτυχή διοργάνωση του 24ου Ποντιακού Παραδοσιακού Πανηγυριού, καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς που για μια ακόμη χρονιά στήριξαν τα δρώμενα του συλλόγου.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδει σε όλα ΜΜΕ, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που κάθε φορά στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας αλλά και στη Διασωστική Ομάδα Πιερίας, για την συνεπή ακόμη μια φορά, παρουσία της.

Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ"
Διεύθυνση: Ηλιουπόλεως 40, 601 31-Κατερίνη
Tηλ/Φαξ: 23510 21596