Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

«Δώρα» σε όποιους «καρφώνουν» φοροφυγάδες

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κίνητρα σε όποιον αποκαλύπτει φοροφυγάδες, οικονομικά αδικήματα και άλλα εγκλήματα οικονομικής φύσεως που βλάπτουν το
δημόσιο συμφέρον και αποστερούν τα δημόσια ταμεία από κρίσιμα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» υπό κατάρτιση βρίσκεται σχέδιο νόμου το οποίο θα αναγνωρίζει τους λεγόμενους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στους οποίους και θα προσφέρει ομπρέλα προστασίας.
Η όποια προστασία που παρέχεται σήμερα αφορά επί της ουσίας μόνο υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε φορολογικά αδικήματα ή ακόμα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα.
Ενας άτυπος στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί το «τρύπωμα» στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Ανθρωποι που ξέρουν τι γίνεται και εφόσον έχουν στηθεί μηχανές φοροδιαφυγής θα έχουν τη δυνατότητα να καρφώσουν – για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος – και να μη θιγούν από την πράξη τους, ιδίως αν δεν εμπλέκονται στον μηχανισμό κλοπής φόρων.
Το κάρφωμα δεν θα αφορά μόνο οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών.
www.dikaiologitika.gr