Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Αρχαία Λείβηθρα. Μυσταγωγία υπό το φως της πανσελήνου στη γη του Ορφέα

Δήμητρα Σμυρνή
Καθώς η σελήνη αναδύονταν πορφυρή μέσα από τη θάλασσα στα Αρχαία Λείβηθρα, τη γη της Πιερίας, όπου γεννήθηκε και τάφηκε ο Ορφέας, με
  φωτισμένο στο βάθος το Κάστρο του Πλαταμώνα και ψηλότερα τον Παλιό Παντελεήμονα να αχνοφαίνεται μέσα στη νύχτα σκαρφαλωμένος στο βουνό, η γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου βρήκε την καλύτερή της ώρα, αφού η βραδιά που ακολούθησε τα είχε όλα.
Λόγος, μουσική, τραγούδι, τόπος που οδηγούσε σε συνειρμούς, αφού η γιορτή τελούνταν στο μικρό θεατράκι του αρχαιολογικού πάρκου - και προπαντός με το φεγγαρόφωτο να επιβάλλεται και να υποβάλλει-  αλλά και κόσμος, ατέλειωτες παρέες όλων των ηλικιών, άλλοι κουβαλώντας στα χέρια τις θαλασσινές σεζ-λονγκ κι άλλοι αφημένοι στο γρασίδι, καθώς οι θέσεις ήταν λιγοστές για μια τέτοια βραδιά, όλα μαζί ήταν οι πολύχρωμες πινελιές, που έφτιαξαν έναν πίνακα μιας κατανυκτικής γιορτής που θύμιζε μυσταγωγία.
Η Πολιτιστική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανωτή το Δήμο Δίου-Ολύμπου, πρόσφερε στο κοινό μια εκδήλωση ποιοτική και πρωτότυπη, δουλεμένη με φαντασία και έμπνευση.
«Ένα ψηλό παράθυρο είναι το τραγούδι» ειπώθηκε χθες από τους διοργανωτές της βραδιάς, της αφιερωμένης στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο του 2016. Και ήταν έτσι. Παράθυρο που βλέπεις το δρόμο και τον κόσμο η μουσική, αλλά και παράθυρο που βλέπεις και τον ουρανό…
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης η συμπόρευση του λόγου και της μουσικής σε μια ροή συνεχή, που απέπνεε γνώση, ευαισθησία και μεράκι.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ