Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Tι συμβαίνει επιτέλους με τις ελληνικές εξαγωγές; Γιατί η Κομισιόν βλέπει αύξηση 30% τα επόμενα χρόνια

Οι εξαγωγές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας κάθε χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πιο προηγμένες από οικονομικής πλευράς χώρες του κόσμου παρουσιάζουν υψηλά
ποσοστά εξαγωγών και ειδικότερα σε βιομηχανικά ή τεχνολογικά προϊόντα. Αυτά δηλαδή που αποφέρουν και τα μεγαλύτερα έσοδα σε μια οικονομία και οι λιγότερο προηγμένες χώρες είναι δύσκολο να παράξουν. Η αλήθεια είναι ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδος είναι χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο η Κομισόν εκτιμά ότι με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν ακόμη και 30% τα επόμενα χρόνια.
HuffPost Greece επιχειρεί να καταγράψει την πορεία των εξαγωγών τον τελευταίο χρόνο, καθώς επίσης και τι εικόνα παρουσιάζουν σε σχέση με το παρελθόν. Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν στην Huffpost Greece τους λόγους για τους οποίους οι εξαγωγές εμφανίζουν αυτή την εικόνα, όπως επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις άλλων χωρών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ηυπερβολική καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ την οποία βιώνουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε σχέση με αυτές άλλων χωρών, όπως επίσης και τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια.
exports greece
Επίσης, στέκονται ιδιαίτερα στο Brexit και τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο όπως αναφέρουν δεν θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνικές εξαγωγές αλλά δημιουργεί έκδηλη ανησυχία και φόβο για το μέλλον.
Μικρή αύξηση αλλά και προβλήματα


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ