Στην κάλυψη όλων των παιδιών οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά και τμήματος από αυτούς που έχουν εισόδημα 12 έως 13.000 ευρώ,
στοχεύει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2016 – 2017 «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από την ΕΕΤΑΑ. Όπως ειπώθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τους συναρμόδιους υπουργούς αν και στην πρόσκληση τίθεται όριο προκειμένου κάποιος να κάνει αίτηση, να έχει ένα εισόδημα έως 26.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται, φτάνει τα 34 – 35.000 ευρώ εάν έχει κάποιες κατηγορίες «η πραγματικότητα των στοιχείων είναι ότι το μέσο εισόδημα αυτού που λαμβάνει το Voucher είναι γύρω στις 12 με 13 χιλιάδες ευρώ» με βάση μοριοδότηση.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί στην ΕΕΤΑΑ 121.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 107.000 ήταν έγκυρες και εξ αυτών διενεμήθησαν 81.000 περίπου Voucher. Δηλαδή, περίπου το 80% αυτών που μπορούσαν να μπούνε στο πρόγραμμα ικανοποιήθηκαν.
Όσον αφορά την κατανομή ανάμεσα σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς η περσινή αναλογία ήταν 70-30, κάτι που, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θόδωρος Γκοτσόπουλος, δεν αναμένεται να αλλάξει: «Οι δομές που δήλωσαν φέτος συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ότι περίπου στα περσινά επίπεδα. Δηλαδή πέρσι ήταν 2.850 και φέτος είναι 2.886. Η αναλογία δημοτικών και ιδιωτικών σταθμών παραμένει περίπου η ίδια, δεν έχει αλλάξει, δηλαδή δεν υπάρχει μια μεγάλη αύξηση όπως πολλοί φοβόντουσαν των ιδιωτικών σταθμών. Έχουν κάποιοι παραπάνω βέβαια αλλά είναι λίγοι, είναι κάπου 60 ιδιωτικοί σταθμοί οι οποίοι έχουν δηλώσει. Να θυμίσω ότι πέρσι οι ιδιωτικοί σταθμοί ήταν 845 και τώρα μπορεί να φτάσουν τους 900, δεν έχουμε δηλαδή δραματικές αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά.
Δικαιώμα καταγγελίας για ιδιωτικούς πααιδικού σταθμούς
Σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης των παιδιών στις δομές αλλά και τους φόβους για διακρίσεις από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Ιωαννίδης τόνισε ότι φέτος «η ΕΕΤΑΑ θα προσφέρει μια ενδεικτική μη δεσμευτική διαδικασία σύζευξης. Ως προς αυτό το κομμάτι, δηλαδή ως προς το χρήστη, επί της ουσίας θ’ αντιμετωπίσει μια κατάσταση σαν και πέρυσι, δηλαδή θα δηλώσει μία σειρά προτιμήσεων, η ΕΕΤΑΑ γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δηλώσει προτιμήσεις θα κάνει σύζευξη και θα τους ενημερώσει αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, από κει και πέρα αυτή η σύζευξη η οποία θα γίνει δεν είναι δεσμευτική ούτε για το γονιό ούτε για τη δομή». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές δομές, αυτές θα επιλέξουν το πώς θα τοποθετηθούν τα παιδιά με βάση τον κανονισμό και τη διαδικασία που έχει αποφασισθεί σε κάθε κατά τόπου Δήμο. Όπως γνωρίζετε, οι Δήμοι πρέπει ν’ αποφασίσουν μια διαδικασία, μια μεθοδολογία βάσει της οποίας δέχονται και αξιολογούν τις αιτήσεις των δημοτών και των υπολοίπων. Στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς τέτοια διαδικασία όπως γνωρίζετε δεν υφίσταται. Επειδή όμως έχουν διατυπωθεί κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να απορριφθούν παιδιά και να έχουμε αρνητικές διακρίσεις, σε αυτό το πράγμα θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Το ότι το σύστημα δεν δημιουργεί υποχρεωτική σύζευξη, δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι κείμενες διατάξεις και η νομοθεσία περί ισότητας. Οποιοσδήποτε δηλαδή γονιός είτε είναι κάτοχος του voucher, είτε δεν είναι κάτοχος του voucher έχει δικαίωμα να αντιμετωπιστεί με τρόπο ισότιμο, ανεξαρτήτως φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών. Επομένως εάν αντιμετωπιστεί τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει σχετική καταγγελία στις αρμόδιες Υπηρεσίες και να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες», κατέληξε.