Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πλημμύρισε…. θεατές στη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος


Μουσική μυσταγωγία υψηλής αισθητικής από τους 
Κων/νο, Ματθαίο Τσαχουρίδη & Αρετή Κετιμέ


 Ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης με ερμηνείες που καθαγιάζουν τις νότες και τους στίχους, βίωσαν οι χιλιάδες θεατές που …πλημμύρισαν χθες το βράδυ, το Α’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κατερίνης (γήπεδο Πιερικού). 


Την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, το οποίο συμπληρώνει φέτος 61 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κοινωνικής διακονίας και προσφοράς.



Με πρωταγωνιστές επί σκηνής τον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, με τη φιλική συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ, σε μία ατμόσφαιρα μουσικής μυσταγωγίας, όχι με όρους μουσειακής προσέγγισης, αλλά δημιουργικής απόδοσης γνωστών συνθέσεων των καλλιτεχνών και ενός αρμονικού διαλόγου παράδοσης και εξέλιξης, το κοινό έγινε κοινωνός της αλήθειας και της ομορφιάς αυτών των ακριβών ακουσμάτων.


Έχοντας ως βασικά μέσα έκφρασης την φωνή, την ποντιακή λύρα κ.α μουσικά όργανα, οι δύο χαρισματικοί καλλιτέχνες ταξίδεψαν το πολυάριθμο κοινό, που τους χειροκροτούσε παρατεταμένα σε κάθε ευκαιρία, σε αγαπημένες μουσικές του κόσμου. 


Πάντα όμως - όπως μαρτυρούσε και η εξαιρετική εικαστική σκηνική εγκατάσταση, η οποία παρέπεμπε στις ρίζες των δέντρων, στις ρίζες του πολιτισμού μας – ήταν παρούσα η επιστροφή σε τραγούδια, καθρέφτες της ζωής και της ψυχής του λαού μας, δημιουργίες διαχρονικές που φέρουν τη σφραγίδα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, την ιδιομορφία της γλώσσας και των ρυθμών της.


Μαζί τους με…. ψυχή βρέθηκε επί σκηνής και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών και ειδικότερα οι: 
Αντώνης Σαρακατσιάνος / πιάνο, πλήκτρα
Αθανάσιος Σωτηριάδης / πλήκτρα
Γεώργιος Σκηπητάρης / καβάλ, κλαρίνο
Ιωάννης  Πούλιος / κιθάρες, λαούτο
Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου / κρουστά
Γεώργιος Κορτσινίδης / τύμπανα, ποντιακό νταούλι
Κώστας Στιλπνόπουλος / ηλεκτρικό κόντρα μπάσο & μπάσο


Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Κίτρους Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μία μεγάλη μέρα η αποψινή, για το Εκκλησιαστικό μας Γηροκομείο, το οποίο είμαστε όλοι εμείς. Οι 23 γερόντισσες που φιλοξενούνται σε αυτό είναι οι ρίζες μας, η σύνδεσή μας με το πνευματικό παρελθόν μας.  Στις δύσκολες εποχές που ζούμε το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, όπως και όλα τα ιδρύματα στη χώρα μας περνούν τη δική τους κρίση. Ωστόσο, όπως έχω κατ’ επανάληψη αναφέρει στους Ιερείς μας, προτιμώ να διακόψουμε το ρεύμα στις Εκκλησίες, παρά να διακόψουμε τη λειτουργία του Γηροκομείου μας […] Η αποψινή εκδήλωση έχει ένα ειδικό βάρος. Δεν είναι απλά μία ακόμα φιλανθρωπική πολιτιστική εκδήλωση. Εμπεριέχει μία πνευματικότητα. Είναι η σύνδεσή μας με το πνευματικό παρελθόν μας[…} Συγκατοικώ το διάστημα που είμαι Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Επισκοπείο, μαζί με τον Γέροντα Αγαθόνικο, τον προκάτοχό μου. Στο πρόσωπό του βλέπω τον παππού μου, που δεν γνώρισα. Στο πρόσωπο του βλέπω τις πνευματικές μου ρίζες. Στα πρόσωπα των γεροντισσών,  που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο βλέπουμε τις πνευματικές μας ρίζες[…]».


Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στο κάλεσμα και την συμμετοχή τους, τον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, τους οποίους όπως ανέφερε γνωρίζει από τα πρώτα βήματά τους στη Βέροια, ενώ σε μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή κάλεσε τη μητέρα τους Ρούλα Τσαχουρίδου, προκειμένου να απονείμει η ίδια στα παιδιά της, συμβολικά αναμνηστικά δώρα – τιμής ένεκεν της Μητρόπολης και του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου. 


Παράλληλα, κάλεσε επί σκηνής και τίμησε την κα Μαρία Ταγκαλίδου, «μία σοφή γυναίκα» όπως είπε, η οποία ζει μόνιμα στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, καθώς και τον σύζυγό της κο Αμαν. Ταγκαλίδη, για το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο τόσο στην πόλη αυτή της Γερμανίας, όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Κατερίνη. Επιπλέον, τους κάλεσε να απονείμουν οι ίδιοι τιμητική πλακέτα στην Αρετή Κετιμέ, για την συμμετοχή της στην εκδήλωση.


Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τη διαχρονική στήριξή της στο έργο του Γηροκομείου, τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, όλους τους συνεργάτες του, τους υπαλλήλους των δημοτικών υπηρεσιών,  που έδωσαν τον εαυτό τους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τον Δήμαρχο Πύδνας- Κολινδρού Ευάγγελο Λαγδάρη, τους Ιερείς, τα Εκκλησιαστικά συμβούλια, τα μέλη των φιλοπτώχων ταμείων, τον πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρο Παυλίδη, όλους τους εθελοντές, την Αστυνομία, την Τροχαία, τον Στρατό, το Διευθυντή και τους εκάστοτε Διευθυντές του Γηροκομείου, όλο το προσωπικό, τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, το κοινό καλωσόρισε, ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, π. Αθανάσιος Τσαρούχας, ενώ προβλήθηκε video – αναδρομή στο πολύχρονο και πολυδιάστατο έργο του Γηροκομείου, εμπλουτισμένο με σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα αυτής της πορείας. 


Η βραδιά έκλεισε μοναδικά με το κοινό να χορεύει ομάλ σε έναν ευρύ κύκλο στον στίβο του γηπέδου, σε μία πρόβα τζενεράλε εν όψει της συντονισμένης πρωτοβουλίας, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο από τους καλλιτέχνες στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμπεριληφθεί  στα ρεκόρ γκίνες. 


Τέλος, όπως είναι γνωστό, τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου.