Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β.ΝΟΥΛΕΖΑ Για το Πολιτιστικό Κέντρο στήν Κατερίνη.Ενδεχομένως οφείλει να παρέμβει η Δικαιοσύνη.Δημόσια εξήγηση οφείλει ο κ Χιονίδης

Τό ζήτημα τού  πολυδιαφημισμένου έν μέσω προεκλογικής περιόδου το 2014 από την σημερινή Διοίκηση  ημιτελούς Πολιτιστικού Κέντρου στήν Κατερίνη πού έπρεπε να
παραδοθεί τόν Μάρτιο 2016 είναι  αναντίρρητα μείζονος σημασίας,οφείλει συνεπώς  ο κ.Δήμαρχος πού διαβεβαίωνε ότι τό έργο θα ήταν έτοιμο σε 24 μήνες μετά την δημοπράτηση του ,να ενημερώσει λεπτομερώς με στοιχεία  τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και τούς Δημότες.
Τό  σημαντικό αυτό έργο  ανέγερσης θεάτρου καί χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων  χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση λόγω παραλείψεων, πλημμελειών και εσφαλμένων χειρισμών έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και όπως έχει καταγγελθεί σε ειδησεογραφικό ιστολόγιο και άλλα blogs από τον δημ.Σύμβουλο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Γ.Κυριακίδη, ο Δήμος Κατερίνης  πού έκτισε  όπως ειπώθηκε σε τμήμα οικοπέδου συνολικού εμβαδού 4.700 τ.μ. κοινόχρηστο που δέν συνάδει με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο με τήν χρήση του κτηρίου  ,καλείται  λόγω απένταξης τού έργου να επιστρέψει στήν ΠΚΜ περ.1.800.000 ευρώ .
Η εξέλιξη είναι δυσμενής λόγω αναστολής της χρηματοδότησης τού έργου που κατά τόν κ Χιονίδη θα έδινε πνοή στήν πολιτιστική ζωή τού τόπου παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της συμπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι για  το έργο, η Οικονομική Επιτροπή στις 15.11.2012 αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου λίγο πρίν τήν απειλούμενη απένταξη  αφού προηγήθηκε λύση της αρχικής εργολαβίας.Ο εργολάβος αποζημιώθηκε με το ποσόν τών 60.399,53€.
Η ΠΚΜ στίς 28.7.2015 με απόφαση της λόγω παραβάσεων τής πολεοδομικής νομοθεσίας  διακόπτει τήν χρηματοδότηση τού έργου Ανέγερση θεάτρου και χώρου Πολιτιστικών δραστηριοτήτων στόν Δήμο Κατερίνης  αξίας 7.750.000€ και ζητά τήν ανάκτηση τών 1.744.00€ πού είχαν ήδη καταβληθεί.
Στελέχη της παράταξης Χιονίδη γνωρίζουν τήν αλήθεια,οφείλουν να πούν τι συμβαίνει αλλιώς καθίστανται συνένοχοι
Τό έργο με προβληματική οικοδομική Άδεια και με εκκρεμότητα ως πρός τις αποζημιώσεις τών  αρχικών ιδιοκτητών   έχει σταματήσει ελλείψει χρημάτων όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, ο δε Δήμαρχος ισχυρίζεται  όμως ότι έχει προσφύγει στήν Δικαιοσύνη και εκφράζει μάλιστα  τήν αισιοδοξία, τήν οποία δέν συμμερίζομαι, ότι θα δικαιωθεί.
Αμείλικτα ερωτήματα γεννιόνται γιατί ο Δήμος Κατερίνης απέκρυψε επιμελώς  την αναστολή χρηματοδότησης, γιατί δεν κατάφερε έγκαιρα να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο και να το περάσει σε ΦΕΚ
Ποιά είναι η ακριβής  οικονομική ζημία πού έχει ώς τώρα υποστεί ο Δήμος Κατερίνης?
Ας ειπωθεί ότι τό έργο πού ξεκίνησε με ελλιπές εμβαδόν η αύξηση τού οποίου εγκρίθηκε απο 3.493 τ.μ. σε 7.000 τ.μ.που είναι το απαραίτητο για την δημιουργία και λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου της Κατερίνης πού είναι στό στάδιο τοιχοποιιών και επιχρισμάτων άρχισε με προβληματικές μελέτες  στα τέλη του 2011 και αναμένονταν να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια ;όμως μετά τήν παρέλευση πέντε χρόνων δέν έχει αποπερατωθεί.(Οι εργασίες σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2014)
Δικαιολογημένη λοιπόν η ανησυχία και ο προβληματισμός τής τοπικής κοινωνίας καθώς το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης τού έργου παραβιάσθηκε.
Τό βέβαιο είναι ότι άν δεν συμβεί αυτό, εμείς οι δημότες θα επιβαρυνθούμε τα λάθη και ανικανότητα τών εκλεγμένων και θα πληρώσουμε  τελικά τόν βαρύ  λογαριασμό  και για την αποζημίωση του εργολάβου διότι τό έργο διεκόπη με υπαιτιότητα του Δήμου Κατερίνης και ότι μάλλον πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ώστε να  εξετασθεί μέ βάση τις επίσημες δημόσιες καταγγελίες άν έχουν τελεσθεί αυτεπάγγελτα διωκόμενες  άδικες πράξεις.
Αναμένω αγωνιωδώς απάντηση διευκρινιστική του κ.Δημάρχου και μακάρι να διαψευσθώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ Δ. ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος.