Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, από τρεις μήνες και άνω, στην ελληνική αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση, επιχειρεί με μέτρα αμφίβολης
αποτελεσματικότητας να ελέγξει την παραβατικότητα. Έτσι, επιστρατεύτηκε έως και η εκπόνηση μελέτης με δαπάνη 72.570 ευρώ για να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των παραβάσεων που εντοπίζονται στην αγορά εργασίας.
Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις, που σύμφωνα με το ΣΕΠΕ η καταβολή μισθού καθυστερεί ακόμη και έξι μήνες. Επίσης, έχει διαπιστωθεί αλλά δεν έχει διορθωθεί το πρόβλημα που δημιουργείται σε περίπτωση ξαφνικού «λουκέτου». Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, χωρίς εργασία, αλλά δεν λογίζονται επισήμως ως άνεργοι με συνέπεια να μην έχουν δικαίωμα ούτε στη λήψη επιδόματος ανεργίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη», καταγράφεται έκρηξη της «ευέλικτης» εργασίας. Το 49% των νέων συμβάσεων, αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ το 51% σε πλήρη εργασία.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επαγγελματιών (ΓΣΕΒΕΕ) πραγματοποίησαν έρευνα από την οποία προκύπτει ότι το επόμενο εξάμηνο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνο για κλείσιμο καταστήματων, που θα σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και για μειώσεις μισθών.
Από την έρευνα, που αποτυπώνει το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκύπτει ότι πάνω από τις μισές δηλώνουν πως μπορεί να βάλουν λουκέτο. Έτσι, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν τελικά 21.000 επιχειρήσεις και να χαθούν 52.000 - 55.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 31.000 μισθωτοί (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).
www.dikaiologitika.gr