Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αλωνάρηδες, που μετά βίας παίρνουν 17 λεπτά το κιλό

Όλα καλά στα αλώνια, αν είχε και τιμή το σκληρό, δεν θα υπήρχαν σύννεφα στην 1η γιορτή θερισμού

Δύσκολοι καιροί και για τους αλωνάρηδες, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που βρέθηκε στην 1η γιορτή θερισμού στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, καθώς πλέον το µεροκάµατο βγαίνει µε το ζόρι και επειδή οι υποχρεώσεις τρέχουν, δεν λείπουν και τα κρούσµατα µε περιπτώσεις επαγγελµατιών που τους πήραν πίσω τη θεριζοαλωνιστική τους οι αντιπροσωπείες, γιατί δεν µπόρεσαν να πληρώσουν έγκαιρα τα γραµµάτια.
«Οι πιο πολλές µηχανές είναι χρεωµένες και πληρώνουν γραµµάτια. Παλιά αυτά τα χρήµατα, για το γραµµάτιο και να ζήσει κι η οικογένεια, έβγαιναν, όµως τώρα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Φέτος, ήδη τέσσερις θεριζοαλωνιστικές µηχανές επιστράφηκαν στις αντιπροσωπείες ή άλλαξαν χέρια, από ανθρώπους εδώ του τόπου µας που βρίσκονται σήµερα εδώ και είναι στενοχωρηµένοι γιατί τους στέρησαν το επάγγελµά τους. Να ξέρετε το αλώνισµα είναι τρόπος ζωής, εµείς ζούµε για αυτές τις 30 µέρες.
Το κακό είναι ότι στην ίδια επικίνδυνη θέση είναι και άλλοι και απειλούνται να χάσουν το µηχάνηµά τους» ανέφερε ο παραγωγός σιτηρών (περί τα 2.500 στρέµµατα σκληρού σίτου και κριθαριού) ∆ηµήτρης Παπαδάκης, κατά τη διάρκεια της πρώτης γιορτής θερισµού, που έγινε στις 3 Ιουλίου στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Ο ίδιος, µάλιστα, διαθέτει µια κόκκινη Massey Ferguson αλωνιστική, την οποία πήρε πριν 15 χρόνια από τη Γερµανία µεταχειρισµένη.
Εξαιτίας της κατάστασης που έχει δηµιουργηθεί ανακύπτουν και κρούσµατα αθέµιτου ανταγωνισµού µεταξύ των αλωνάρηδων, καθώς κάποιοι ζορισµένοι στην προσπάθειά τους να µαζέψουν τα χρήµατα που τους χρειάζονται για το γραµµάτιο και να ζήσουν την οικογένειά τους, αλωνίζουν µε χαµηλές τιµές.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ