Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ολοκλήρωσης του Πολυκεντρικού Μουσείου Βεργίνας

Διασφαλίστηκε η ολοκλήρωση του νέου Μουσείου της Βεργίνας, με την ένταξη της Β’ φάσης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), που

υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το έργο «Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας – Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο – Φάση Β’» έχει προϋπολογισμό 4.432.935,22 ευρώ και η ολοκλήρωσή του θα γίνει βάσει σύμβασης στο τέλος του 2017.
Η συνέχιση των εργασιών (το έργο είχε αρχίσει την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013) εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αφορά στην «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«το ενδιαφέρον μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύεται στην πράξη, με τη χρηματοδότηση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων προβολής του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας. Ήταν δέσμευση της διοίκησής μας να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο, η οποία γίνεται πράξη με την ένταξη της ολοκλήρωσης του Πολυκεντρικού Μουσείου της Βεργίνας στο νέο ΕΣΠΑ. Σε ενάμιση χρόνο στη Βεργίνα θα λειτουργεί ένας από τους πλέον σύγχρονους μουσειακούς χώρους, αντάξιος της σπουδαιότητας της ανασκαφής, που έκανε και συνεχίζει να κάνει γνωστή την Κεντρική Μακεδονία σε όλο τον κόσμο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης επισήμανε ότι «η Βεργίνα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο της, έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, έναν χώρο στον οποίο διατηρείται ζωντανό το πνεύμα των Μακεδόνων και ο οποίος αναδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».

Το Μουσείο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο και θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, γραφεία διοίκησης και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Στις εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της ανέγερσης του Πολυκεντρικού Μουσείου Βεργίνας περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και η πραγματοποίηση της μόνιμης έκθεσης των γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών στους ημιυπαίθριους χώρους (αίθρια), καθώς και η πραγματοποίηση της εναρκτήριας έκθεσης με θέμα «Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, από τον Ηρακλή στον Μεγαλέξανδρο – ΑΙΓΩΝ ΜΝΗΜΗ».
Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και ειδικών εξωτερικών φωτιστικών συστημάτων εκθεσιακών χώρων (αεροστεγείς, αυτόκλειστες, ενεργά κλιματιζόμενες προθήκες με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και συστήματα φωτισμού κ.ά.), η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού εργαστηρίων και εξοπλισμού όλων των υπολοίπων χώρων (αποθήκες, χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων), αλλά και η προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών συστημάτων και δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο πλαίσιο του έργου συντάχθηκε και μελέτη πυρόσβεσης για τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και ειδική μελέτη ανάρτησης γλυπτών.