Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης,
στην ποιότητα της ατμόσφαιρας και των υδάτων του Θερμαϊκού κόλπου, παρουσιάστηκαν χθες Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
στην ποιότητα της ατμόσφαιρας και των υδάτων του Θερμαϊκού κόλπου, παρουσιάστηκαν χθες Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί σταθερά τη θεσμοθέτηση δράσεων με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, γεγονός που όπως είπε δημιουργεί πλεόνασμα, δουλειά και αποτέλεσμα. «Αυτό προκύπτει όταν συνεργάζονται η Διεύθυνση Καθαριότητας που ασχολείται με την Ανακύκλωση με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, υπό τη σκέπη πάντα της Διοίκησης. Οι τεχνικές υπηρεσίες οφείλουν να διαθέτουν στρατηγικό σχέδιο για όλες τις δράσεις τους και οι συνέργειές τους έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα του περιβάλλοντος».
Στους άμεσους στόχους της Διοίκησης, επισήμανε ο Αντιδήμαρχος, είναι να προσχωρήσουν οι μεγάλοι, αλλά κυρίως οι νεότεροι, στη λογική της επαναχρησιμοποίησης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και επιδιώκουμε από όλες τις οργανώσεις και τις ομάδες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, να συστρατευτούν μαζί μας και να πολλαπλασιάσουμε έτσι τα θετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο Θανάσης Παππάς.
Στους άμεσους στόχους της Διοίκησης, επισήμανε ο Αντιδήμαρχος, είναι να προσχωρήσουν οι μεγάλοι, αλλά κυρίως οι νεότεροι, στη λογική της επαναχρησιμοποίησης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και επιδιώκουμε από όλες τις οργανώσεις και τις ομάδες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, να συστρατευτούν μαζί μας και να πολλαπλασιάσουμε έτσι τα θετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο Θανάσης Παππάς.
Σχετικά με τις συγκεντρώσεις του όζοντος στην ατμόσφαιρα, η κ. Τζουμάκα επισήμανε ότι οι σταθμοί που καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές είναι αυτοί του Επταπυργίου και της Τούμπας.
Συγκριτικά στοιχεία τονάζ απορριμμάτων και ανακύκλωσης συσκευασιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανακύκλωσης, Τάσος Βολιώτης, επικεντρώνοντας στην πτωτική πορεία των απορριμμάτων και την παράλληλη αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς, όπως ενδεικτικά ανέφερε, από τους 14.041 τόνους του 2013, ο αριθμός ανέβηκε στους 16.760 τόνους το 2015. «Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε όσον αφορά την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών, αφού από τους 277 τόνους το 2014, φτάσαμε τους 350 για το 2015, ενώ για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής γυαλιού στην 4η και 5η Δημοτική Κοινότητα, με την ανάπτυξη επιπλέον δικτύου 204 ειδικών κωδώνων» τόνισε ο κ. Βολιώτης, ο οποίος παρουσίασε επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν το οικονομικό όφελος που έχει ο Δήμος από την ανοδική πορεία της ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, το όφελος αυτό για το 2015 ανέρχεται σε 365.691 ευρώ, ως συνέπεια της αποφυγής τελών ταφής και διαχείρισης απορριμμάτων.
Η Καθηγήτρια του Βιολογικού Τμήματος του Α.Π.Θ., Δέσποινα Βώκου, παρουσίασε την πορεία του προγράμματος παρακολούθησης φυσικών αεροαλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα της πόλης, κατά το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του, συνέπεια της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το Α.Π.Θ., με αποτέλεσμα να αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου, σε εβδομαδιαία βάση, το Δελτίο Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας Σωματιδίων Βιολογικής Προέλευσης:
Όπως τόνισε η κ. Βώκου, είναι η πρώτη φορά που δύο σημαντικοί φορείς δρουν προς μια κοινή κατεύθυνση με στόχο το κοινό όφελος. «Οι παρακολουθήσεις είναι επαναλαμβανόμενες και θα εντατικοποιηθούν στη συνέχεια, αφού όπως δείχνουν οι μελέτες και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ευαισθητοποιημένων ατόμων κυρίως στα αστικά περιβάλλοντα» κατέληξε η ίδια. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, υπέγραψαν εκ μέρους του Δήμου και του Α.Π.Θ., την πιστοποίηση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος κατά το πρώτο εξάμηνο.
Για την πορεία του προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων του όρμου της Θεσσαλονίκης, κατά το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του, μίλησε ο Δρ. Μιλτιάδης Σεφερλής, στέλεχος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), το οποίο έχει επίσης προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Θεσσαλονίκης. «Ο Θερμαϊκός κόλπος θεωρείται μια από τις πιο επιβαρυμένες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του πληθυσμού, της αγροτικής καλλιέργειας κυρίως στη δυτική πλευρά της πόλης, των υδατοκαλλιεργειών, της βιομηχανίας, των μεταφορών και των παράκτιων υδραυλικών έργων. Ο βιολογικός καθαρισμός άλλαξε την κατάσταση προς το καλύτερο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις. Η νότια πλευρά είναι λιγότερο επιβαρυμένη απ’ ότι η βόρεια» κατέληξε ο κ. Σεφερλής.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει τις «Ημέρες Περιβάλλοντος», μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι δράσεις είναι σε εξέλιξη, από τις 28 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου 2016 και περιλαμβάνουν τις ενότητες:
- «Βόλτες στο Θερμαϊκό» σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων- Υγροτόπων και το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία- Αλιάκμονα
- «Ανακύκλωση και Φαντασία» σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Κοσμίδη, το Σωματείο Τέχνης «Μορφογέννεσις» και τα εργαστήρια «Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών» της 5ης Δημοτικής Κοινότητας
- «Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτής Κελλάριου Όρμου», στις 8 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Καθαρισμού Ακτών, σε συνεργασία με τη HELMEPA και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στον καθαρισμό θα λάβουν μέρος μαθητές από το 12ο, το 87ο και το 89ο Δημοτικά Σχολεία
- Εκδήλωση με τίτλο «Ελάτε να βάλουμε το νερό στ’ αυλάκι στους Κήπους του Πασά» από την 3η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη ΧΑΝΘ. Συμμετέχουν το 7ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προχώρησε σε φυτεύσεις αρωματικών φυτών στο χώρο του πάρκου του Πεδίου Άρεως, στις 29 Μαΐου, ενώ σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τη ΜΚΟ Ecocity υλοποίησε από 16 έως τις 29 Μαΐου σειρά δράσεων που περιλάμβαναν φυτεύσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και εναλλακτικές κατασκευές αστικού εξοπλισμού, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως.
Τέλος, υπό την αιγίδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου, φιλοζωική δράση υιοθεσίας οικόσιτων ζώων που φιλοξενούνται σε καταφύγια από το ραδιοφωνικό σταθμό ZOO 90,8.