Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣΙΟ Να στηθούν στο απόσπασμα των «απολύσεων» 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι ζητά το ΔΝΤ

Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων περικοπές κατάργηση οργανισμών και τσεκούρι στην μισθολογική δαπάνη ζητά το ΔΝΤ για να βάλει «υπογραφή» στην
πολυπόθητη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το πρώτο κύμα περικοπών έρχεται από το καλοκαίρι στα ειδικά μισθολόγια. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και δικαστικοί.
Στο στόχαστρο μπαίνουν υπηρεσίες και οργανισμοί που θεωρούνται φαντάσματα, αλλά και οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και να καταργηθούν, ενώ τα μέτρα θα συνοδευτούν με 30.000 απολύσεις. Το ΔΝΤ παράλληλα ζητά  μείωση της δαπάνης στο δημόσιο και είναι ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση η περικοπή της μισθολογικής δαπάνης κάτι που θα σημάνει ως το 2018 μειώσεις σε όλους τους μισθούς κατά 12%.
Ειδικότερα το ΔΝΤ ζητά:
1. Προκαθορισμένα, συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα, μόνο στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού (που σημαίνει ότι δεν επιθυμούν νέους φόρους).
2. Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 8%-10%
3. Απολύσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που κινούνται στα επίπεδα των 30.000 εργαζομένων.
4. Παρακολούθηση του πρωτογενούς ισοζυγίου του προϋπολογισμού σε τριμηνιαία βάση, αλλά η κάθε απόκλιση να ενεργοποιεί μέτρα το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να κλείνει η διαφορά άμεσα.
Μεταξύ άλλων μπαίνει θέμα παγώματος μπόνους και προαγωγών δημοσίων υπαλλήλων για όσους είναι στα ειδικά μισθολόγια αλλά και η διατήρηση για μία τριετία της αναλογίας μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.
Μείωση της δαπάνης του Δημοσίου για μισθούς με περιορισμό τόσο του προσωπικού όσο και των αμοιβών ζητά ο ΣΕΒ επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα.

http://www.dikaiologitika.gr/