Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η «ΠΑΝΝΥΧΙΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

  Την Πέμπτη 14 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης, τελέστηκε η αρχαία Ακολουθία «Παννυχίς», που ανήκει στις ασματικές ακολουθίες του Κοσμικού (Ενοριακού) Βυζαντινού Τυπικού.


Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ έψαλε κλιμάκιο της φοιτητικής χορωδίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικολογίας και βυζαντινής μουσικής Δημητρίου Μανούση, διδάσκοντος της Ακαδημίας.


Πολλοί πιστοί συμμετείχαν στην ασμ ατική αυτή ακολουθία, ενώ στο εκκλησίασμα διανεμήθηκε λειτουργικό βοήθηκα προς διευκόλυνση της συμμετοχής και παρακολούθησης των λειτουργικών κειμένων.


Της Παννυχίδας προηγήθηκε η τέλεση Αρχιερατικού Ευχελαίου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έδωσε λίγα ιστορικά στοιχεία για την Ακολουθία «Παννυχίς» και, κυρίως, τόνισε την αξία της προσευχής, που αποτελεούσε ανέκαθεν ανάγκη των πιστών κάθε εποχής.


ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
«Παννυχίς» ονομάζεται η ακολουθία του ασματικού ή κοσμικού(ενοριακού) βυζαντινού τυπικού, που ψαλλόταν το απόγευμα των Σαρακοστών, στη θέση του μοναχικού αποδείπνου.
Ο τελευταίος που μας πληροφορεί για την Παννυχίδα είναι ο Άγιος Συμεών Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (+1430). Λέει, συγκεκριμένα, ότι αρχικά τελούνταν καθημερινά, αργότερα όμως η τέλεσή της περιορίστηκε τα απογεύματα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τελικά την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τη Μεγάλη Εβδομάδα.