Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

«Τους σκίσαμε!» - Του Αντώνη Νταγλιούδη

«Τους σκίσαμε!»
                                                       Του Αντώνη Νταγλιούδη
           Ποιό είναι το βασικό συστατικό στοιχείο σε μια υγιή
δημοκρατία; Θα το αναζητήσουμε ασφαλώς μέσα από την ίδια τη φύση της. Αν δεχτούμε λοιπόν ότι δημοκρατία είναι η ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι ,τότε  πρέπει να ορίσουμε και τον τρόπο .Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην διοίκηση της κοινωνίας; Κάπως  προφανώς τίθενται τα θέματα Ακολουθεί η κατάθεση των απόψεων και προτάσεων .Τέλος με την απλή και δίκαιη μέθοδο της πλειοψηφίας έχουμε τις αποφάσεις και την υλοποίησή τους.
        Το πιο κρίσιμο στοιχείο αυτής  της  σειράς των πραγμάτων είναι το σημείο ανάμεσα στην κατάθεση προτάσεων και στην λήψη αποφάσεων .Τότε που αναλύονται οι απόψεις ,αντιπαρατίθενται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και αναζητείται η σύνθεση και η βέλτιση και πιο ωφέλιμη λύση .Αυτήν την διαδικασία λοιπόν τη λέμε διάλογο .Και ο τρόπος που διεξάγεται  καθορίζει το επίπεδο της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας.
            Κάθισα λοιπόν να παρακολουθήσω την προηγούμενη βδομάδα την συνεδρίαση της Βουλής για την διαφθορά και την δικαιοσύνη. Τις προηγούμενες ημέρες τα ΜΜΕ μιλούσαν για πόλεμο .Οι ομιλητές ασχολήθηκαν με ένα και μόνο θέμα: Πόσο διεφθαρμένοι και απολύτως ανίκανοι είναι οι αντίπαλοι .Μόνο που δεν έβγαλαν πιστόλια. Μίσος απύθμενο .Ένταση και φωνασκίες από το σώμα των βουλευτών που προσπαθούσαν όλοι μαζί να «κράξουν» τον εκάστοτε ομιλητή .Χάος .Αρένα . Κι’ ένας  αμήχανος πρόεδρος να φωνάζει «ησυχία» ,όπως ακριβώς ένας δάσκαλος νηπιαγωγείου .Καμία  ηρεμία, καμία  νηφάλια πρόταση για τα θέματα συζήτησης ,κανένας διάλογος.
         Ποτέ δεν είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους βουλευτές, βλέποντας τον τρόπο  και τα κριτήρια εκλογής τους. Ούτε πιστεύω ότι είναι το «ανώτερο κοινωνικό όργανο». Θεωρώ ότι η Βουλή πρέπει να περιοριστεί στο νομοθετικό της έργο ,όσο υπάρχει αυτό το κλίμα να μην μεταδίδονται τηλεοπτικά  οι συνεδριάσεις (μόνο κοινωνική ζημία προκαλούν)και την  ουσία της διοίκησης πρέπει να την επωμίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση  με τις βαθμίδες της .Όμως αυτό το χάλι κάτι σημαίνει. Μιλάμε για εκτεταμένη παθογένεια. Και δυστυχώς μεταφέρεται και στα Δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια .Πολεμικές κραυγές ,βαριές κατηγορίες ,χαρακτηρισμοί και χαώδεις διαδικασίες.
                Και στο τέλος των συνεδριάσεων όλοι βουλευτές ,σύμβουλοι ,πρόεδροι ,πρωθυπουργοί και υπουργοί με το ίδιο συμπέρασμα :”Τους σκίσαμε!”

                                                                                         4-4-16