Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΟΚ! Thess»

Υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, το Μνημόνιο Συνεργασίας με το οποίο δημιουργείται το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης «OK! Thess»  από τον Δήμο
Θεσσαλονίκης και επτά φορείς της πόλης που εμπλέκονται στην προσπάθεια για την προώθηση και στήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Παντελής Αγγελίδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Τζιώνας, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, κ. Βαρσαμίδης, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Κυριάκος Λουφάκης.  

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνεισφέρει στην αντιστροφή της υψηλής ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ο Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε τις αδυναμίες της ελληνικής πραγματικότητας. «Η κεντρική διοίκηση κρατάει για τον εαυτό της το προνόμιο του σχεδιασμού και της εφαρμογής πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας», είπε. Ο ίδιος επισήμανε για άλλη μια φορά την αντίληψη της δημοτικής Αρχής ότι οι δήμοι πρέπει ν’ ανοίγουν τον δρόμο για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουν να δράσουν και να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες ανεμπόδιστα. «Έτσι, καταλήξαμε στην ιδέα της δημιουργίας μιας προ-θερμοκοιτίδας, σε συνεργασία με σχετικούς και σημαντικούς φορείς της πόλης, η οποία θα βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να στήσουν την επιχείρησή τους, προετοιμάζοντάς τους κατάλληλα για το επόμενο βήμα, μια θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που κάνει τα πρώτα του βήματα μ’ αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, εκφράζει ουσιαστικά την πεποίθηση της πόλης ότι η Καινοτομία έρχεται όταν υπάρχει ένα σχετικό Οικοσύστημα και όταν οι μετέχοντες σ’ αυτό το Οικοσύστημα ανταγωνίζονται αλλά και συνεργάζονται. «Η συνεργασία είναι αυτή που μεγαλώνει την ‘πίτα’. Όσο πιο ισχυροί είναι οι εταίροι που συνεργάζονται τόσο πιο καλό το αποτέλεσμα για όλους» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.
«Το ‘OK! Thess’ είναι το ίδιο ένα start-up», είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Καινοτομίας, Σίμος Μπενσασσών. Το βασικό «εργαλείο» του Οικοσυστήματος είναι η λειτουργία μιας προ-θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας, που θα συμπεριλάβει υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Είναι ανοικτό σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της πόλης, που δύνανται να συμβάλλουν στην προώθηση ενός οικοσυστήματος, το οποίο θα έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη μελλοντική δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η προ-θερμοκοιτίδα είναι απαραίτητη γιατί καλύπτει την πιο δύσκολη φάση της δημιουργίας μιας εταιρείας» εξήγησε ο ίδιος. «Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η προ-θερμοκοιτίδα, αποτέλεσμα συνεργασίας σημαντικών και κομβικών φορέων της πόλης και της περιοχής, θα αποτελέσει ένα οικοσύστημα που εξασφαλίζει από τη μια τη συνεργασία και από την άλλη τον ανταγωνισμό που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και άρα στις θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Καινοτομίας.
 Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις και την Καινοτομία, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Τελ Αβίβ-Γιάφο, κ. Ρον Χουλνταΐ και του Πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κ. Κασπάρ Βελντκαμπ.


«Μεταμορφώσαμε το Τελ Αβίβ σε μια πόλη όπου οι δημιουργικοί άνθρωποι επιθυμούν να έρθουν να ζήσουν. Αναπτύξαμε πλατφόρμες για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της δημιουργικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Επενδύουμε στην ανοχή, στη διαφορετικότητα και στον πλουραλισμό. Και έτσι το Τελ Αβίβ έχει καταστεί ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους – το 33% των κατοίκων είναι νέοι – οι οποίοι παράγουν πλούτο και, άρα, ανάπτυξη, ενώ δημιουργούν ατμόσφαιρα δημιουργικότητας. Αυτό, είναι και το ιδανικό περιβάλλον για τις Νεοφυείς επιχειρήσεις», ανέφερε ο Δήμαρχος Τελ Αβίβ-Γιάφο, κ. Χουλνταΐ. Ο ίδιος παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου Τελ Αβίβ-Γιάφο για την ενίσχυση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, αναφερόμενος στη μείωση των δημοτικών τελών για νεοφυείς επιχειρήσεις, στο δωρεάν wi-fi internet σε δημόσιους χώρους της πόλης, στη μετατροπή δημοτικών χώρων σε συνεργατικούς, αλλά και στην εφαρμογή της καινοτομίας στις ίδιες τις δημοτικές υπηρεσίες. «Η προσπάθειά μας συνεχίζεται αυτή τη φορά προσανατολισμένη στη δικτύωση του οικοσυστήματος καινοτομίας του Τελ Αβίβ με άλλα οικοσυστήματα. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι η συνεργασία που ξεκινάμε σ’ αυτόν τον τομέα σήμερα θα αποβεί επωφελής και για τις δυο πόλεις μας», κατέληξε ο κ. Ρον Χουλνταΐ.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ολλανδίας, επισήμανε τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του συνεργατικού χώρου Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Μιλώντας για το διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που απαιτεί πνεύμα καινοτομίας προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη, ο κ. Βελντκαμπ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μελετήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε το Ισραήλ, το οποίο θεωρείται διεθνώς χώρα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τέλος, σημείωσε ότι έχει φτάσει η ώρα ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας να αλλάξει ριζικά καθώς ένα νέο είδος επιχειρηματικότητας έχει πλέον αναδυθεί παγκοσμίως, η νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, που οδηγείται από νεαρούς ανθρώπους, για τους οποίους η επιχειρηματική δράση και σκέψη αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και της κουλτούρας τους.