και τον Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε το κλιμάκιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κεντρική Μακεδονία λόγω του προσφυγικού.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό αντίξοες συνθήκες, που επιδεινώνονται από την αδιαφορία της κυβέρνησης, προσπαθεί να παράσχει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απάνθρωπη, απαράδεκτη και τραγική. Δυστυχώς όμως η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα όσα ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει το τελευταίο διάστημα, η ανεπάρκειά της να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό, αλλά και η αδιαφορία της απέναντι στο τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα την καθιστούν μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, όσο η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει να αποτελεί παρακολούθημα των εξελίξεων. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία εξηγώντας στους πρόσφυγες ότι παραμένοντας εκεί δεν μπορούν να περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα φύγουν προς τον προορισμό τους. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποκτήσει επιτέλους ένα συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης, που σχεδιάστηκε για 2.000 άτομα και φιλοξενεί σήμερα περίπου 14.000 εκ των οποίων 6.000 – 7.000 παιδιά υπό απάνθρωπες συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει άλλο απαθής», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για παντελή απουσία των κρατικών δομών από την Ειδομένη. «Επί μία ώρα που πραγματοποιήσαμε με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοψία στην περιοχή συναντήσαμε μόνο έναν κρατικό λειτουργό, τον ένα γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι υπηρεσίες της ΠΚΜ, χωρίς όμως μέσα και εργαλεία για να βοηθήσουν ουσιαστικά και οι εθελοντές. Έχω ζητήσει εδώ και δέκα μέρες να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση κωφεύει. Δεν προχωρούν καν στη νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί η Περιφέρεια και οι Δήμοι να κατευθύνουν κονδύλια για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση άφησε τα πάντα να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Δεν έχουμε πια άλλο χρόνο. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να δράσει άμεσα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας είχε μάλιστα και συνομιλία με πρόσφυγες οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους φέρεται βάναυσα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι καταλαβαίνει απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το θυμό τους και χαρακτήρισε απάνθρωπο τον τρόπο με τον οποίο τους φέρονται οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.
Παρόντες στην αυτοψία του κ. Μητσοτάκη στην Ειδομένη ήταν επίσης ο Βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της ΠΚΜ Χάρης Αηδονόπουλος, Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη και Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος Θεοφάνης Παπάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κιλκίς Παύλος Θωμαΐδης και Μιχαλία Καραμισάκη, και ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.
Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Παιονίας, στο Πολύκαστρο, στην οποία συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση του προβλήματος.
Ο κ. Τζιτζικώστας μετά το πέρας της σύσκεψης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, οι οποίοι επίσης επισκέφτηκαν την περιοχή της Ειδομένης.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τους ενημέρωσε για τις συνθήκες που επιδεινώνονται στην περιοχή, συζήτησε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ειδομένη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδράμει η ΕΕ στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, ενώ ζήτησε από τον κ. Μουζάλα την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα, αναλογικά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.