Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι στη χώρα μας. Κλείσιμο των συνόρων
γειτονικών χωρών που τους εμποδίζει να φύγουν από τη χώρα μας. Κυκλώματα και ρατσιστικές ομάδες που δρουν σε βάρος των προσφύγων. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα. 
Με αφορμή το Προσφυγικό εκδηλώνονται κόντρες ανάμεσα σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Στη μέση αυτής της τεράστιας σύγκρουσης συμφερόντων βρίσκονται ο ελληνικός λαός, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι λαοί των χωρών που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αυτήν την υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη, όμως είναι φανερό ότι δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί ένα φαινόμενο που γεννιέται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τις αντιφάσεις του.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση «φωνάζει» για τη μη τήρηση της Συμφωνίας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και γενικά για τη μη τήρηση των συμφωνιών. Είναι υποκριτική η στάση της. Ακριβώς αυτές οι Συμφωνίες (σ.σ. Συνθήκη Σένγκεν, Δουβλίνο 2 κ.λπ.), ακριβώς η τήρηση αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων είναι που οδηγούν χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Αυτές τις συμφωνίες, άλλωστε, επικαλούνται και οι χώρες που με απαράδεκτο τρόπο κλείνουν τα σύνορά τους, αφού οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν διαλογή των Σύρων προσφύγων, παραμονή και επαναπροώθηση για τους υπόλοιπους, ενώ οι Αφγανοί δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, Σύρων, Αφγανών και άλλων, στη χώρα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη, γιατί ουσιαστικά συμμετέχει σε όλα τα στάδια γέννησης και διόγκωσης του προβλήματος. Στηρίζει ουσιαστικά, όπως και οι προηγούμενες, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Συρία, κάτι που επιβεβαιώνει και το «κόκκινο χαλί» στη ΝΑΤΟική δράση στο Αιγαίο. Στηρίζει τις Συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου, αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων που και αυτά συμφωνούν και αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό αλλά και στην περιοχή της Μ. Ανατολής.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Ήδη τα παραδείγματα με τη δράση σωματείων, μαζικών φορέων, συλλόγων είναι πολλά. Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. 
Βασικό ζητούμενο είναι η απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τα νησιά μας στα κράτη τελικού προορισμού τους, να μπορούν δηλαδή να πάνε εκεί που θέλουν. Ο λαός πρέπει να απαιτήσει την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια σε πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους, που ξεριζώνουν τους λαούς.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ