Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Α. Τζιτζικώστας: 'Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συμψηφίσει το προσφυγικό με την αξιολόγηση είναι λάθος και δεν θα οδηγήσει πουθενά'

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την εξέλιξη της αξιολόγησης, βλέποντας την κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει καμιά από τις μεταρρυθμίσεις. Όσο καθυστερεί η κυβέρνηση

τις μεταρρυθμίσεις έρχονται οι εταίροι και μας ζητούν νέα μέτρα. Έχω μεγάλες αμφιβολίες αν στο αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να συμψηφίσει το προσφυγικό με την αξιολόγηση είναι λάθος και δεν θα οδηγήσει πουθενά».
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ» και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.
 
Ερωτηθείς ο κ. Τζιτζικώστας για το αν η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας επισήμανε ότι «η ΝΔ θα είναι μια σαφώς καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή. Πρέπει να ψάξει κάποιος πάρα πολύ για να βρει μια τόσο κακή κυβέρνηση. Στα έξι χρόνια που είμαι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υπηρετώντας την Αυτοδιοίκηση έχω ζήσει έξι διαφορετικές κυβερνήσεις. Είναι η πρώτη φορά που δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε ακόμη και για τα αυτονόητα».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκηςδείχνει στους πρώτους μήνες που ηγείται του κόμματος ότι έχει τη βούληση και τις ικανότητες και προχωρά ήδη σε ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα: νοοτροπία, πρόσωπα και σε δομές. Χαρακτήρισε«ορόσημο» το 10ο Συνέδριο της ΝΔ για το «νέο ξεκίνημα της παράταξης» και υπογράμμισε: «Είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του εν όψει του Συνεδρίου είναι ένα πρόγραμμα εφαρμόσιμο και συγκεκριμένο, αφού αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σχέδιο γιατί σήμερα δεν υπάρχει. Τελικός στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι να κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών, όχι την αρνητική ψήφο, την ψήφο διαμαρτυρίας ως αντίδραση στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι αυτό θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη να το κάνει η ΝΔ».
Ερωτηθείς για τη διεύρυνση της ΝΔ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η ΝΔ είναι και πρέπει να είναι η μεγάλη και σύγχρονη Κεντροδεξιά παράταξη της χώρας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση. Δεν αναφέρομαι όμως σε επίπεδο στελεχών. Η ΝΔ έχει ικανότατα στελέχη και με εμπειρία. Αναφέρομαι στον κόσμο, στους ψηφοφόρους. Η ΝΔ έχει αυτό το μεγάλο στοίχημα μπροστά της και πιστεύω ότι θα το κερδίσει επειδή βλέπω τη σημαντική δουλειά που γίνεται».
 
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέλυσε τα αποτελέσματα της χτεσινής έκτακτης σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για παντελή απουσία της κυβέρνησης, ανυπαρξία σχεδίου και συντονισμού στο προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούμε πλέον 17.000 πρόσφυγες από τους συνολικά 30.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο. Έρχονται οι πρόσφυγες στα νησιά και εγκλωβίζονται τελικά στην Ειδομένη. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ενώ ήδη υπάρχουν προβλήματα υγιεινής και υγείας. Ζητώ να υπάρξει μια κατανομή σε όλη την ηπειρωτική χώρα και σε άλλες Περιφέρειες, κάτι που αποδέχτηκε και ο κ. Μουζάλας. Διότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της μια Περιφέρεια όλο το βάρος ενός προβλήματος, που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα.
Αποδεικνύεται τελικά ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν ήταν οι πρόσφυγες που λιάζονταν ήταν η κυβέρνηση. Υποτίμησε το πρόβλημα. Θα προτιμούσα αντί να βλέπω τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικά πλατό να ασκήσει περισσότερη και καλύτερη διπλωματία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απαιτώντας επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη και υποψήφια κράτη μέλη της ΕΕ που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, παραβιάζοντας τους κανόνες της αλληλεγγύης.
Οικονομικά η Περιφέρεια, όπως και οι Δήμοι λειτουργούμε με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση κατά 70% και επιπλέον υπάρχουν νομοθετικά εμπόδια στην εκταμίευση χρημάτων που θα πρέπει να κατευθύνουμε για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τουλάχιστον αυτή η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει άμεσα. Εδώ και δυο μήνες φωνάζω στην κυβέρνηση να καταστρώσουμε από κοινού ένα σχέδιο για να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική χώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε συμβουλεύονται τις τοπικές κοινωνίες. Αν ήμασταν μια τοπική κοινωνία που λέγαμε σε όλα ‘όχι’ θα το καταλάβαινα. Όμως εμείς στην Κεντρική Μακεδονία συμπεριφερθήκαμε υπεύθυνα και καταθέσαμε προτάσεις για περιοχές στις οποίες η δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης είναι αποδεκτή».