Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, ημέρα που η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την καθιέρωσε από το έτος 1966 σε παγκόσμιο επίπεδο ως την κατευθυντήρια  ευκαιρία εξάλειψης των
φυλετικών διακρίσεων, επιλέξανε μαθητές και φορείς να εκφράσουν την αποστροφή τους σε θέματα ρατσισμού και έλλειψης σεβασμού στη διαφορετικότητα.
  Με κεντρικό σύνθημα «Μόνος ή Μοναδικός» μαθήτριες και μαθητές μίλησαν, σκιαγράφησαν, δραματοποίησαν και κατέθεσαν απόψεις και μαρτυρίες για την διαφορετικότητα των ανθρώπων μέσα από μουσικοθεατρικά δρώμενα.


  Παράλληλα με απαγγελίες ποιημάτων που διάνθισαν την εκδήλωση, τίμησαν και την παγκόσμια ημέρα ποίησης που συμπίπτει με την αντίστοιχη ημέρα κατά του ρατσισμού. Επιπρόσθετα η 21 Μαρτίου είναι και η παγκόσμια ημέρα συνδρόμου down
  Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο πνευματικό κέντρο Κατερίνης και την οποία παρακολούθησε σημαντικός αριθμός συμπολιτών, συνδιοργάνωσαν το Γενικό Λύκειο Κονταριώτισσας, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Πιερίας «Στηρίζω».


  Τη δράση που αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής υγείας «Αποδέχομαι τη διαφορετικότητα-γίνομαι εθελοντής», συντόνισε η εκπαιδευτικός Ελένη Γκανά με τη συνεργασία των επίσης εκπαιδευτικών Μελιτινής Αμπάδου και Μαρίας Παπαθανασίου, αλλά και με τη αμέριστη συμπαράσταση της προϊσταμένης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευδοκίας Τσιρώνα καθώς και της προέδρου του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Πιερίας «Στηρίζω» Γεωργίας Παπαδοπούλου-Κατσαλή.
  Τα μουσικοθεατρικά δρώμενα απέδωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας, του 7ου Γυμνασίου Κατερίνης και του «Στηρίζω», καταχειροκροτούμενοι για την εκφραστικότητα με την οποία παρουσίασαν τις μαρτυρίες, τις δραματοποιήσεις, τα ποιήματα, τις χορευτικά παραστάσεις και τις θεατρικές δημιουργίες, όπως αυτές σταχυολογούνται από τις πανανθρώπινες αξίες του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαιότητας. 


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Δρ Ανδρέας Οικονόμου, Ψυχολόγος, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
   Ιδιαίτερα συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Πιερίας «Στηρίζω» Γεωργία Παπαδοπούλου-Κατσαλή μετά το τέλος της δράσης, δήλωσε: « H εκδήλωση αυτή ήθελε καρδιά, ήθελε περίσσευμα ψυχής για να υλοποιηθεί. Ήταν έξω από συνηθισμένες τυπικές συνεργασίες, εξω από εργασιακό ωράριο γιατί χρειάστηκε να διαθέσουμε όλοι απογεύματα και σαββατοκύριακα. Οι γονείς του «Στηρίζω» αξιωθήκαμε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας που συμμετείχαν ισότιμα μεταξύ φίλων, ενταγμένα για πρώτη φορά και όχι προσκεκλημένα. Ελπίζουμε ότι θα εξαπλωθούν παρόμοιες δράσεις. Ευχαριστούμε όλους για τη συνεργασία.»
  Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όλοι είχαν να εκφράσουν έναν καλό και συγκινητικό λόγο. Ανάμεσα και οι γονείς των παιδιών με κινητικά προβλήματα (παιδιά σε αμαξίδιο) που ξεπέρασαν το κοπιαστικό ανέβασμα των παιδιών τους στον πρώτο όροφο του πνευματικού κέντρου Κατερίνης, που δεν διαθέτει δυνατότητα πρόσβασης για αυτή την κατηγορία συνανθρώπων μας.