Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ που διανύει 150 χλμ κάθε μέρα για να κάνει μάθημα στα παιδιά!

Το πρωί παίρνει τον χαρτοφύλακά του που έχει μέσα τα βιβλία της Ε΄ τάξης δημοτικού και αφού διανύσει 75 χιλιόμετρα μιας δύσβατης διαδρομής, φτάνει από τη Λάρισα στο Λιβάδι
Ελασσόνας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου.

Μπαίνει στη σχολική αίθουσα και διδάσκει γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και χημεία στους 8 μαθητές. Το μεσημέρι κατηφορίζει στην πόλη –τώρα μάλιστα με τα μπλόκα των αγροτών κάνει μέχρι και 3 ώρες να πάει και άλλες τόσες να γυρίσει– αλλάζει χαρτοφύλακα, παίρνει εκείνον με υπηρεσιακά έγγραφα και εγκαθίσταται στο γραφείο του στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Είναι ο Σωτήρης Βούλγαρης, 32 χρόνια δάσκαλος και το τελευταίο εξάμηνο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που άφησε την άνεση του γραφείου του και πηγαίνει καθημερινά στο Λιβάδι, καλύπτοντας το κενό μιας δασκάλας που έφυγε με άδεια εγκυμοσύνης.

Η δασκάλα έφυγε στις 11 Δεκεμβρίου και από τότε οι μαθητές της Ε΄ τάξης πότε έκαναν μάθημα με άλλον δάσκαλο, πότε έφευγαν για το σπίτι τους. Αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν υπήρχε διαθέσιμος και έτσι επιστρατεύτηκε μετά από δική του πρωτοβουλία ο… προϊστάμενος της Διεύθυνσης.

«Ο αρχηγός πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι σπουδαίο. Είμαι πρώτα δάσκαλος και μετά διευθυντής στην υπηρεσία. Δεν γινόταν να αφήσω τα παιδιά χωρίς δάσκαλο και με μεγάλη χαρά πηγαίνω εγώ και μάλιστα σε πλήρες ωράριο 21 ωρών την εβδομάδα», λέει στο «Εθνος» ο 54χρονος εκπαιδευτικός.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης, με καταγωγή από τα Φάρσαλα, τελείωσε την παιδαγωγική ακαδημία στη Λάρισα, ενώ έχει μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ενηλίκων. Υπηρέτησε στην Ευρυτανία, αρκετά χρόνια στη δυτική Θεσσαλονίκη και από τον περασμένο Ιούνιο ήταν αναπληρωτής και τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ηταν επίσης πολλά χρόνια συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ και σήμερα πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

«Αν χρειαστεί θα μείνω ως το τέλος της χρονιάς και θα το κάνω με χαρά. Τα παιδιά με χρειάζονται περισσότερο από τα έγγραφα στο γραφείο», μας λέει ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος λόγω της? διπλής του ιδιότητας μένει στη Διεύθυνση μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο οι συνάδελφοί του τον υποδέχτηκαν με? απορία. «Μας έβαλε όλους τα γυαλιά», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, Κώστας Καψάλης, ο οποίος μάλιστα του πρότεινε να μπει εκείνος στην αίθουσα και να εκτελεί χρέη διευθυντή ο κ. Βούλγαρης.

«Δεν πήγα στο σχολείο για να το παίξω διευθυντής, άλλωστε διευθυντής είμαι. Το θέμα είναι να γίνεται κανονικά το μάθημα και να λειτουργεί η σχολική μονάδα χωρίς προβλήματα», απαντά, ενώ δέχεται να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είπε ότι υπάρχουν πλασματικά κενά στα σχολεία.

«Ενδεχομένως και να έχει δίκιο ο υπουργός, αλλά προσπαθούμε όλα αυτά να τα διορθώσουμε. Οι διευθυντές των σχολείων έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ας αναγνωρίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να μάθουν γράμματα στα παιδιά και ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες που φυσικά και υπάρχουν», μας λέει ο κ. Βούλγαρης.

Στον νομό της Λάρισας δεν υπάρχουν κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, πρόσφατα μάλιστα ήρθαν δύο αναπληρωτές που κάλυψαν κενά σε σχολεία. Ο κ. Βούλγαρης εκτιμά ότι θα καταφέρει να βρει λύση για την Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου στο Λιβάδι, διαφορετικά θα μείνει εκείνος μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα δώσει ελέγχους με βαθμό «άριστα» και στους 8 μαθητές, επιδοκιμάζοντας την υπομονή και την αντοχή τους.

Tαξίδι έως και τρεις ώρες

Το Λιβάδι Ελασσόνας με τους 2.250 μόνιμους κατοίκους είναι ένα ορεινό χωριό που αρκετούς μήνες τον χρόνο καλύπτεται από χιόνι. Οι δάσκαλοι που υπηρετούν στο δημοτικό μένουν όλοι στη Λάρισα .

Χρειάζονται κοντά στη μιάμιση ώρα κάθε μέρα για να πάνε και άλλη τόση ώρα για να επιστρέψουν, ενώ με τα μπλόκα ο χρόνος ξεπερνά τις 3 ώρες για τη διαδρομή Λάρισα-Λιβάδι.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


http://piraeuspress.gr/