«Η στρατιωτική θητεία δεν πρέπει να είναι, ούτε να θεωρείται χαμένος χρόνος ή διακοπή της κανονικής ζωής».
Αναγκαία τομή χαρακτήρισε ο Χάρης Τζαμακλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις, χθες, 20 Ιανουαρίου 2016, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του.
Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή, ο βουλευτής Πιερίας επεσήμανε ότι το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου διαπνέεται από τη φιλοσοφία ότι η στρατιωτική θητεία δεν πρέπει να είναι, ούτε να θεωρείται χαμένος χρόνος ή διακοπή της κανονικής ζωής. Ότι η στρατιωτική θητεία δεν πρέπει να είναι, ούτε να θεωρείται ο προθάλαμος εκπαίδευσης για μια υπάκουη και υπό διαταγές ζωή.
Τόνισε το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, καθιερώνεται ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών, που υπηρετούν τη θητεία τους. «Το προβλεπόμενο σύστημα της μοριοδότησης, βάσει των κριτηρίων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τόπου προτίμησης για τοποθέτηση ή μετάθεση, ολοκληρώνει την τομή που επέρχεται», ενώ ορθότατες χαρακτήρισε τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, που εισάγουν εξαιρέσεις από το γενικό σύστημα μοριοδότησης, διαβίωση σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τέκνο ΑμΕΑ, εξαρτημένα από ναρκωτικά πρόσωπα. Σχολίασε σχετικά ότι «η εφαρμογή αυτών των διατάξεων ασφαλώς θα καταργήσει το πλέγμα πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων που έχει δομηθεί εδώ και δεκαετίες».
Ο Χάρης Τζαμακλής στάθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία που έχει και η δυνατότητα εργασιακής αξιοποίησης του χρόνου της θητείας για τους γιατρούς και τους ασκούμενους δικηγόρους, καθώς και η δυνατότητα μοριοδότησης ή αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας και εμπειρίας. «Σαφώς, παρέχεται κίνητρο για διαφορετική θεώρηση του χρόνου της θητείας και για, ψυχή τε και σώματι, υπηρέτησή της. Το μέτρο αυτό μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες είτε επιστημόνων είτε μη επιστημόνων».
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και το ζήτημα των ανυπότακτων και των αντιρρησιών συνείδησης με ρυθμίσεις που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, όπως δήλωσε ο βουλευτής.
Τέλος, ο Χάρης Τζαμακλής έκανε την ακόλουθη πρόταση προς τον Υπουργό: «Θεωρώ ότι η σύσταση γραφείου στήριξης οπλιτών αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη και, ασφαλώς, θα συμβάλλει στον περιορισμό αντιδράσεων που οφείλονται σε πολλές αιτίες, κυρίως σε αυταρχικές συμπεριφορές, που ένας νέος δεν έχει συνηθίσει ή δεν μπορεί να ανεχτεί. Η μετά βεβαιότητας επιτυχία του θεσμού μπορεί να δώσει το έναυσμα για την εισαγωγή ενός θεσμού τηρουμένων των αναλογιών, κατά το πρότυπο του Συνηγόρου του Πολίτη, που θα έχει ως αποστολή την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των οπλιτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους…Προτείνω να συσταθεί μια Υποεπιτροπή της δικής μας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να διερευνήσει αυτές τις δυνατότητες».