Υπό εξέταση η εισφορά διακοψιμότητας σε μικρά φ/β
Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, η υπογραφή της
σχετικής ΥΑ για την εισφορά διακοψιμότητας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριακές αλλαγές στην κατανομή των ποσοστών, ειδικότερα για τα μικρά φωτοβολταϊκά, που δεν υπερβαίνουν τα 100 KW, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε.Πρακτικά, οι αλλαγές στις οποίες έχει καταλήξει το υπουργείο είναι δύο:
- Πρώτον, να υπάρξει μια παραμετροποίηση της επιβάρυνσης με τη λογική να μειωθεί η εισφορά του 3,6% το χρόνο για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW και να αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό η εισφορά σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής, η εισφορά είχε καθοριστεί (όπως και στο παλιό σχέδιο Μανιάτη – Παπαγεωργίου που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν) 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά πλην των οικιακών, 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά και 0,8% επί του τζίρου για τα μικρά υδροηλεκτρικά.
- Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα επιστροφών, απολογιστικά και αναλογικά, όταν το ποσόν που θα συγκεντρώνεται θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που πραγματικά χρειάζεται για τη χρηματοδότηση του μέτρου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εισφορές στο συγκεκριμένο επίπεδο, θα εισπράττεται ένα ποσόν περί τα 48 εκατ. το χρόνο, όταν οι φορείς των ΑΠΕ εκτιμούν ότι δεν χρειάζονται πάνω από 30 εκατ. το χρόνο. Με βάση αυτό το στοιχείο, οι ίδιοι οι φορείς των ΑΠΕ διατύπωσαν την πρόταση να εγγράφονται μεν, αλλά να μην πληρώνονται στο σύνολό τους εξαρχής οι εισφορές, παρά σταδιακά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η πρόθεση του υπουργείου έχει την ίδια βάση αλλά διαφορετική μεθοδολογία
http://www.agronews.gr/