Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τώρα τσακώνονται με όλους τους δανειστές!

10/12/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όσον αφορά στις σχέσεις μας με τους δανειστές δείχνουν πως η κυβέρνηση, στριμωγμένη, παρά τις ασκήσεις ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης, απεργάζεται νέα δεινά.
Αυτό δείχνει το καινούργιο θέατρο που έχει στηθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ γράφει άλλο ένα κεφάλαιο στο ογκώδες «βιβλίο των ψεμάτων» του.
Ευρισκόμενοι σε μόνιμη προπαγανδιστική εκστρατεία, η οποία τους επιβάλλει να αναζητούν συνεχώς εξωτερικούς εχθρούς, τους οποίους εναλλάσσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους, εδώ και μήνες πότε τα βάζουν με το ΔΝΤ εναντίον των Ευρωπαίων και πότε με τους Ευρωπαίους με σύμμαχο το ΔΝΤ. 
Αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι πολύ πιο ανησυχητική, διότι επιτίθενται συγχρόνως και στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους! 
Μέσα σε λίγες μέρες κατάφεραν να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις με τη Γερμανία, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να καλεί τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών να… αποκηρύξει το ΔΝΤ και τους κυρίους Τσίπρα και Παππά να επιμένουν πως δεν έχουν ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. 

Στις 4 Δεκεμβρίου, από την Ιταλία, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansamed, είπε: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» / «Την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές» / «Φαντάζεσθε ένα πρόγραμμα σαν το ελληνικό να είχε εφαρμοσθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα; Θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό. Γι' αυτό και χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».
Στις 7 Δεκεμβρίου, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Εμείς, δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Γ΄ Πρόγραμμα. Γιατί πιστεύουμε, από θέση αρχής, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς».
Προφανώς λένε και πάλι ψέματα, καθώς τους διαψεύδει η ίδια η επιστολή που στις 24 Ιουλίου έστειλε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς την κ. Λαγκάρντ.
Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.  
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε  ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή. 
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση. 
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης  Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
Με λίγα λόγια, μια χαρά έχουν ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πολύ περισσότερο που πρέπει να σημειώσουμε και τα ακόλουθα:
-Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε ως τη Λίμα του Περού, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, πράγμα το οποίο συνέβη στις 11 Οκτωβρίου, με τον υπουργό να μας ενημερώνει ότι «η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα»! Είχαν προηγηθεί, στις 8 Οκτωβρίου, οι δηλώσεις Λαγκάρντ περί μεταρρυθμίσεων και ασφαλιστικού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τσακαλώτο να πραγματοποιήσει ένα τόσο μακρινό ταξίδι. 
-Στις 22 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τον ρώτησε: «Θέλετε κι’ εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;» και ο κ. Τσίπρας απαντά: «Σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή». 
-Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ και σε συνάντησή του με την Ομογένεια, είπε πως «στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι στις Βρυξέλλες». 
Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2013, ο κ. Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και από την «κοιλιά του κήτους» είχε προχωρήσει σε θετικές κρίσεις για τις απόψεις του Ταμείου.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Τζον Κέρι, όμως, δεν είναι διευθυντής του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει τη δική του Διοίκηση». (Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ)!
Η σημερινή στάση της κυβέρνησης, θυμίζει έντονα τις επιθέσεις εναντίον του ΔΝΤ και τις αναφορές σε διαφωνίες με τους Ευρωπαίους, λίγο πριν οδηγήσουν τη χώρα εκτός προγράμματος και στο κλείσιμο των τραπεζών: 
-5 Μαΐου 2015, «κυβερνητικοί κύκλοι»: «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» / «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».
-23 Μαΐου 2015, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:  «Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ακρότητες όχι απλώς γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Αλλά γιατί τις θεωρούμε και βαθιά αντιαναπτυξιακές. Η κοινωνική καταστροφή και ο οικονομικός παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου τελείωσε μια και καλή στις 25 Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Και εμείς δε πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω».
-28 Μαΐου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, συνέντευξη στον «Γκάρντιαν»: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση».
-16 Ιουνίου 2015. Τσίπρας, Ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Απέτυχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ/ Αν στόχος η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο/Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες»
-27 Ιουνίου 2015, Αλ. Τσίπρας, διάγγελμα για το δημοψήφισμα: «Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
-10 Ιουλίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε».
Προφανώς, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε ξανά…


http://www.elzoni.gr