Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Μετά τα μεγάλα λόγια, το έγκλημα του αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών

03/12/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει ούτε μια αλήθεια σε όσα κατά καιρούς έχουν πει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ, οι Τσίπρας-Καμμένος και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους. 
Αυτόν τον καιρό υποστηρίζουν (το είπε επίσημα και η κυβερνητική εκπρόσωπος)ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με… επιτυχία και ετοιμάζονται για το επόμενο εγχείρημά τους, δηλαδή το Ασφαλιστικό.
Αν κρίνουμε από το πού κατέληξε η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπορούμε εύκολα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. 
Όχι μόνο επειδή η ανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν χρειαζόταν, διότι είχε γίνει με επιτυχία από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες όταν ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και επειδή η δική του ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε στον πλήρη αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και στην εξαφάνιση των κεφαλαίων τους.
Τον Ιούνιο του 2014, η αξία των μετοχών τους ήταν 37,8 δις. Σήμερα είναι μόλις 800 εκατομμύρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή κατάφερε να εξαφανίσει στη διάρκεια της καταστροφικής
θητείας του των ολίγων μηνών 37 δις ευρώ! 
Και δεν είναι μόνο αυτό: Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μέσα σε μια νύχτα σε ξένα χέρια. Πλέον, το ΤΧΣ (από το οποίο ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» θα έπαιρνε 3 δις για τα «κόκκινα δάνεια»), κατέχει μόλις το 26,5% των μετοχών και το υπόλοιπο 73,5% πέρασε σε ξένους και μάλιστα και στα «καταραμένα» funds, που ο κ. Τσίπρας συνήθιζε να καταγγέλλει από το πρωί ως το βράδυ.
Φυσικά, άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και μετά από αυτές. Τότε, στους πρώτους «επαναστατικούς» μήνες, όλοι (το είχε ξεκαθαρίσει και στις 9 Φεβρουαρίου ο κ. Δραγασάκης στη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ, δεν σταμάτησε να το επαναλαμβάνει ο κ. Σταθάκης)διακήρυσσαν ότι θα δώσουν νέο περιεχόμενο στον ρόλο των τραπεζών για:

- Στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επενδύσεων μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική που θα οδηγούσε σε έναν αναπτυξιακό ρόλο των Τραπεζών.
- Το Τραπεζικό Σύστημα θα γινόταν πυλώνας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής.
- Θα δημιουργούσαν μια αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με κορμό το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και με επιμέρους δράσεις που θα αφορούν π.χ. στην αγροτική πίστη, στην έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού κ.α.
- Θα δημιουργούσαν ενδιάμεσο φορέα για την απευθείας διαχείριση των «κόκκινων δανείων»
- Το Δημόσιο θα χρησιμοποιούσε ως μοχλό το Τ.Χ.Σ. και τα δικαιώματα που είχε μέσω των μετοχών που διαθέτει.
-Το ΤΧΣ θα αναδιοργανωνόταν ριζικά, ενώ υπήρχαν και σκέψεις να γίνει Ανώνυμη Εταιρεία.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ