Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Αθρόα προσέλευση στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής

Αξιοσηµείωτη είναι η ζήτηση για την ελιά Χαλκιδικής, η οποία έχει ξεκινήσει να µαζεύεται εδώ και λίγες µέρες. Η τάση αυτή έγκειται τόσο στην αναµενόµενη µειωµένη
παραγωγή στην Ελλάδα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, όσο και στη µείωση, γενικότερα των επιτραπέζιων ελιών σε περιοχές της Ευρώπης, όπως η Ανδαλουσία, αλλά και στο Βορρά της Αφρικής, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του διεθνούς Τύπου και µε τα λεγόµενα των Ιταλών εµπόρων, που έχουν επισκεφθεί αυτό το διάστηµα τη Χαλκιδική.
«Κάθε γειτονιά και συνεργείο», λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, παραγωγός και αντιπρόεδρος της Ελαιουργικής, επισηµαίνοντας ότι φέτος έχουν έρθει πολλά συνεργεία και έµποροι πρώτη φορά, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απορρόφηση όλης της παραγόµενης φετινής ποσότητας. Παράλληλα, λόγω της διαφαινόµενης µειωµένης παραγωγής φέτος, η ζήτηση και για τη µεταποιηµένη ελιά Χαλκιδικής είναι µεγάλη.  


Η µείωση, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οφείλεται αφενός στο φαινόµενο της παρενιαυτοφορίας (µία χρονιά το δέντρο παρουσιάζει µεγάλη παραγωγή και την επόµενη µειωµένη ή ακαρπία) δεδοµένου ότι πέρυσι είχε σηµειωθεί υπερπαραγωγή, αφετέρου στις πολλές βροχές το χειµώνα. Επίσης, ένα µέρος των ελαιόδεντρων σε πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής προσβλήθηκε από βερτιτσίλιο και κυκλοκώνιο, ενώ, η γονιµοποίηση δεν έγινε σωστά λόγω των ξηροθερµικών καιρικών συνθηκών τέλος Μαΐου. Ενδεικτικό είναι ότι αρκετοί παραγωγοί, αν και υπολόγιζαν ότι θα βγάλουν δύο τελάρα, εν τέλει δεν βγάζουν ούτε ένα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρείται πλήρης ακαρπία. 

Λόγω της µειωµένης καρποφορίας φέτος η ελιά Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή ποιότητα, καθώς είναι «χοντρές και καθαρές», λένε οι παραγωγοί. Στην ποιότητα συνέβαλαν και «οι βροχές κατά τη συγκοµιδή», σηµείωσε ο γεωπόνος και παραγωγός Σάκης Κασαµανώλης. 

Ως εκ τούτου, οι τιµές παραγωγού αναµένεται να διαγράψουν ανοδική πορεία από το 1 ευρώ το κιλό, που ακούγεται τώρα για τα 110 τεµάχια το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η τιµή παραγωγού είχε ξεκινήσει από το 1,10 ευρώ το κιλό για την εν λόγω κατηγορία. Βέβαια, µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχαν διαµορφωθεί οι τιµές παραγωγού για την έναρξη της φετινής σεζόν. 

Σηµειώνεται ότι στην Ισπανία, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, οι τιµές παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς αναµένονται καλές λόγω της µείωσης της φετινής σοδειάς σε αρκετές περιοχές, όπως η Ανδαλουσία. Μάλιστα, φέτος αναµένεται να είναι µία κερδοφόρα χρονιά για τους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σύµφωνα µε Ισπανούς Συνεταιριστές. Όπως εκτιµούν, η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών θα είναι γύρω στους 460.000 τόνους, κατά 15,5% µειωµένη σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, που µαζεύτηκαν 545.000 τόνοι. Συγκεκριµένα, στην Ανδαλουσία η αναµενόµενη µείωση οφείλεται στις υψηλές θερµοκρασίες της άνοιξης που επηρέασαν την ανθοφορία.



Σε αναρίθµητες χώρες 


Πάνω από το 80% της παραγωγής ελιάς Χαλκιδικής εξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, µε πρώτη χώρα τη Γερµανία, την οποία ακολουθούν οι ΗΠΑ, ενώ, επίσης εξαγωγές γίνονται και σε Καναδά, Αυστραλία και χώρες της Αφρικής. 

Η εν λογω ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στη Χαλκιδική και στην Καβάλα, σε ποσοστό περίπου 80%, ενώ λίγες εκτάσεις εντοπίζονται και στη Στυλίδα, τον Βόλο και το Αγρίνιο. 


Πτώση πάνω από 50% για τη φετινή παραγωγή 

Χαµηλότερη απ’ τις αρχικές εκτιµήσεις που έκαναν λόγο για µειωµένη παραγωγή έως 50% εκτιµάται τώρα η φετινή σοδειά της ελιάς Χαλκιδικής. 

Για παράδειγµα, «από ένα κτήµα 300 δέντρων, οι φετινές αποδόσεις είναι µόλις 7-8 κιλά το δέντρο, µε αποτέλεσµα να µην βγαίνουν ούτε 100 τελάρα, ούτε το 1/5 της περσινής παραγωγής», υπογραµµίζει ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, παραγωγός και αντιπρόεδρος της Ελαιουργικής. 

Εδώ και 2 βδοµάδες περίπου έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή στη Χαλκιδική, κατά 5 µέρες περίπου πιο πίσω από άλλες χρονιές, µε τις τελευταίες βροχές να καθυστερούν τη συγκοµιδή. «Σε περίπτωση που συνεχίσουν οι βροχές, σε συνδυασµό µε τον ήλιο υπάρχει ο κίνδυνος να γαλακτώσει ο καρπός», λένε παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι προς το παρόν η ποιότητά τους είναι εξαιρετική. Βέβαια, οι βροχές λειτούργησαν και θετικά δεδοµένου ότι «τα κτήµατα ήταν µαραµένα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί λόγω του προβλήµατος µε το νερό που αντιµετωπίζουν στη Χαλκιδική.  Επίσης, «τα αποθέµατα είναι µικρά απ’ την περσινή σοδειά», λέει στην Agrenda o πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός, συµπληρώνοντας ότι ως επί το πλείστον φέτος η σοδειά αφορά χοντρά κοµµάτια. 

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αγόραζαν µεταποιηµένη ελιά όσο-όσο, στα 0,90-1 ευρώ το κιλό (110 τεµάχια το κιλό) λόγω της γενικότερης κατάστασης που υπήρχε µε τις δυσκολίες στις εξαγωγές.


http://www.agronews.gr/