Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 Οι σημαντικότεροι σταθμοί και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του Ελληνισμού  πάνω από δύο εκατονταετηρίδες, αποτέλεσαν το περίγραμμα του μουσικού, λογοτεχνικού και ιστορικού
αφιερώματος που παρουσίασε το Σαββατόβραδο 24 Οκτωβρίου 2015 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου λυκείου Κατερίνης (πολυκλαδικό), η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών.
  Γοητευμένο το κοινό, παρακολούθησε μια εκδήλωση που σκιαγράφησε την πολυτάραχη ταυτότητα της Ρωμιοσύνης από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα και είχε κεντρικό τίτλο «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
  Πλοηγός σε αυτό το υπέροχο ταξίδι των γεγονότων και αναμνήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης. Σαλπάρισε από το λιμάνι του νεοελληνικού διαφωτισμού, πορεύθηκε με τους πολυπληθείς χορωδούς, μουσικούς, σολίστες και αφηγητή μέσα από τα μονοπάτια της Ελλαδικής ψηφίδας, για να καταλήξει στην πρόσφατη σημαδιακά επικαιρότητα.
  Συντελεστές του αφιερώματος που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από το έπος του 1940, η τετράφωνη χορωδία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, μέλη της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», πολυμελής ορχήστρα, οι σολίστες Ζωή Ανδρικοπούλου και Γιώργος Ανδρικόπουλος.

  Στις απαγγελίες των ποιημάτων ο αξιόλογος θρησκευτικός και πνευματικός λειτουργός ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος.
  Εμβόλιμα απέδωσαν παραδοσιακά και σύγχρονα μουσικά ακούσματα οι Ηλίας Παπάζογλου, Παναγιώτης Τουρνάς, Κυριάκος Κατσαβός (λύρα) και Δημήτρης Χωνός, ενώ την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού είχε ο Δημήτρης Τσακνάκης..


  Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Περικλής Χατζηγιάννης που παρουσίασε το πρόγραμμα, επισήμανε: « Το αποψινό μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα που ετοίμασε και θα μας παρουσιάσει η εφορεία χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, εξιστορεί τα γεγονότα και τη διαδρομή του Ελληνισμού από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα.
   Η ωδή του Ανδρέα Κάλβου  «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» με κυρίαρχο το πνεύμα της ελευθεροφροσύνης, σκιαγραφεί το περίγραμμα του αφιερώματος που πραγματοποιείται τούτη τη βραδιά με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από το έπος του σαράντα και του ιστορικού ΟΧΙ.
  Τα παραδοσιακά και νεότερα μουσικά ακούσματα, οι λογοτεχνικές και οι ιστορικές αναφορές αλλά και τα κείμενα και τα στιγμιότυπα που σκίασαν και σημάδεψαν τις περιόδους της πολυτάραχης και πολυκύμαντης συνέχειας της Ρωμιοσύνης, παρουσιάζονται στην εκδήλωσή μας.
  Τη μουσική και τα κείμενα συνοδεύει πέρα από τα ιστορικά γεγονότα, το κάδρο της εικόνας, που αποτελεί την καλύτερη πιστοποίηση και μαρτυρία τόσο της κοινωνικής και καθημερινής ταυτότητας, όσο και των ανθρώπινων συναισθημάτων, αλλά και των αγωνιών του λαού μας.»
  Στο χαιρετισμό της η έφορος χορωδίας της Εστίας Ειρήνη Βενετσάνου, είπε «Η χορωδία και γενικότερα η Ε.Π.Μ. Κατερίνης σεβόμενη την ιστορική της διαδρομή δηλώνει παρών στις σημαντικές για τον Ελληνισμό στιγμές. Το Αλβανικό έπος και το ιστορικό ΟΧΙ που τιμούμε  τούτες τις μέρες, μας οδήγησε στο να συμμετάσχουμε στον Πανελλήνιο εορτασμό με το αποψινό μας αφιέρωμα.
  Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον, έτσι ώστε να μείνει ζωντανή και αναλλοίωτη η ταυτότητα της πατρίδας μας. Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε  μας.»
  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, Θεόδωρος Παυλίδης, αφού συνεχάρει τους διοργανωτές, εξέφρασε την υποστήριξη και τη συμπάθεια του απουσιάζοντος λόγω πένθους Δημάρχου Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, τονίζοντας: « Ως Οργανισμός θα είμαστε πάντα κοντά και δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί η Ε.Π.Μ. Κατερίνης αποτελεί μια κορυφαία ψηφίδα πολιτισμού στον τόπο μας.»

  Με την ολοκλήρωση του αφιερώματος, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Γρηγόρης Μιτσοκάπας, φανερά ενθουσιασμένος από τη επιτυχία της εκδήλωσης, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Ευχαριστώ προσωπικά τους εξαίρετους χορωδούς, σολίστες, μουσικούς και τον… Καλατράβα της μουσικής, τον πολυτάλαντο μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, γιατί η μουσική δεν είναι μόνο δεξιοτεχνία αλλά και ήθος, στοιχεία που συνάδουν με την οικογένεια της Εστίας.
  

Απόψε πιστεύω ο καθένας μας, σε κάποια στιγμή της συναυλίας, ένοιωσε να πάλλεται συγκινησιακά κάποια συναισθηματική του χορδή. Είναι αυτό που μπορεί να πετύχει εύκολα η μουσική, αλλά και δυστυχώς και η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό το πάντρεμα μουσικής και ιστορίας κατάφερε να το απογειώσει το σύνολο των συντελεστών μας.»
  Παρών στην εκδήλωση και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντώνιος Μανδρίτης, τον οποίο συνόδευαν ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Γρηγόρης Μιτσοκάπας και η γενική γραμματέας Κλειώ Δημάση, στους οποίους μετά το πέρας της συναυλίας αφού τους  ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, δηλώνοντας: «Συγχαρητήρια. Μας ανταμείψατε με τον ιδανικότερο τρόπο. Τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν την Πιερία και τον Ελληνισμό.»
  Παρόντες επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας και οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος και Πύδνας-Κολυνδρού Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος,   εκπρόσωποι φορέων και μέλη και φίλοι της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
  Από τη διοίκηση της Εστίας, οι Έφη Μπίσμπα, Ευάγγελος Γκούτζας, Παναγιώτης Σάββας, Νικόλαος Σπανός και Μπέλλα Βλαχοπούλου.
  Θερμά συγχαρητήρια στο αεικίνητο δημιουργό Ευθύμιο Μαυρίδη και σε όλους τους συντελεστές της θαυμάσιας μουσικής, λογοτεχνικής και ιστορικής βραδιάς.