Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης : «Δυναμώστε το Ποτάμι για να πάρουμε τη χώρα από τα χέρια των ανίκανων»

 «Το πρώτο κόμμα θα φοβηθεί μόνο αν δει ότι υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Αν λοιπόν θέλετε Ποτάμι στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφίσετε το Ποτάμι. Αν θέλετε να
χαλιναγωγήσουμε τις άσχημες ορέξεις των παλιών κομμάτων, δώστε μας ένα μεγάλο ποσοστό. Με ένα 10% θα μπορούμε να ελέγξουμε το πρώτο κόμμα και να πάμε με τον αέρα του νικητή να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την έναρξη της προεκλογικής εκδήλωσης του Ποταμιού στη Λάρισα.
Κάνοντας διάλογο με πολίτες και δημοσιογράφους τοπικών τηλεοπτικών σταθμών ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε για την κατεπείγουσα εκλογική αναμέτρηση στην οποία οδήγησε τη χώρα ο τέως πρωθυπουργός «Ξέρετε γιατί κάνουμε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα; Γιατί κατάλαβαν ότι όσο πιο γρήγορα κάνουν εκλογές, τόσο λιγότερο αντιληπτά θα γίνουν τα κενά στα σχολεία. Το σκεπτικό τους ήταν να μην καταλάβει ο κόσμος ότι στο Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισαν για το άνοιγμα των σχολείων. Σας επαναλαμβάνω ο κ. Κουράκης, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, έκανε 2.500 ρουσφέτια-αποσπάσεις, αλλά δεν φρόντισε για την αναπλήρωση των κενών. Δεν τους ενδιέφερε γιατί ο βασικός στόχος τους ήταν να βολέψουν στο λίγο διάστημα που κυβέρνησαν, όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν. Εμείς πήραμε λιγότερους από τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ’ όσους δικαιούμαστε. Όλα τα άλλα κόμματα παίρνουν παραπάνω από εκείνους που προβλέπει ο νόμος. Και πολλοί απ’ αυτούς τους παραπάνω είναι καθηγητές, οι οποίοι λείπουν από τα σχολεία τους. Δεν θα έπρεπε να επιστρέψουν εκεί; Γι’ αυτό και λέμε πως η χώρα αυτή έχει πολλά περιθώρια, αρκεί να την πάρουμε από τα χέρια των ανίκανων και να παραμερίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς».


Μάλιστα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ποταμιού σ’ ένα μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο επικεφαλής του κινήματος δήλωσε «Εμείς θέλουμε στην κυβέρνηση επαΐοντες. Γνώστες του συγκεκριμένου αντικειμένου που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Το ότι κάποιος είναι δικηγόρος μεταναστών, δεν σημαίνει ότι ξέρει να κάνει μεταναστευτική πολιτική. Αυτό που επιπλέον έχουμε πει είναι ένας υπουργός να έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα. Και λέμε πέντε, γιατί αν πούμε παραπάνω δεν θα βρεθεί κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναλάβει. Θυμάστε τι τους εκνεύρισε περισσότερο στη Βουλή; Η αποκάλυψη ότι ορισμένοι που θέλουν να κυβερνούν, δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους. Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε: ο κορμός μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει το Ποτάμι, θα αποτελείται από ανθρώπους της πραγματικής ζωής και όχι του κομματικού σωλήνα».

Πάντως, για το έτερο ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες κάλπες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι παράδοξο ο κ. Τσίπρας να μιλά για σχέσεις και συνεργασίες παρά φύση όταν ο ίδιος συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ που κινούνται στα άκρα της δεξιάς. Όποιο κι αν είναι την Κυριακή το πρώτο κόμμα, θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Η λογική λέει ότι πας και συζητάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το νικητή των εκλογών. Δεν υπάρχει περίπτωση πάντως το Ποτάμι να συναινέσει σε νέα προσφυγή στις κάλπες».

Όσον αφορά τους αγρότες, καθότι η Λάρισα είναι μία αμιγώς αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε «Είναι αναγκαίο όλοι οι πολιτικοί να μιλήσουμε ειλικρινά απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Έχουμε πει ότι για τους αγρότες που έχουν πολύ μικρά εισοδήματα -λιγότερα από 10.000 ευρώ- δεν πρέπει να υπάρχει φορολογία. Καλούμε όμως τους αγρότες να συμμετέχουν σε «ομάδες παραγωγών» και συνεταιρισμούς -όπως ορίζεται από την Ε.Ε.- που δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε για εκείνους πολύ χαμηλότερη φορολογία, της τάξης του 13%. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να χτυπήσουμε την παραοικονομία, τους μεσάζοντες και να μην έχουμε τον αγρότη εκβιαζόμενο από ενδιάμεσους».


Τέλος για το τι προσδοκά το Ποτάμι από τις κάλπες της Κυριακής, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε «Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί τι κυβέρνηση θέλει: θέλει μια κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; Θέλει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Θέλει το μοίρασμα των καρεκλών; Ή θέλει να βάλει έναν καινούριο παίκτη στο παιχνίδι; Δεν μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να εμφανίζεται ξαφνικά ως εκπρόσωπος μια αθώας παράταξης. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το περασμένο Δεκέμβριο, αν δεν καταγόσουν από τη Μεσσηνία δεν μπορούσες να έχεις ούτε θέση στον κρατικό μηχανισμό. Από την άλλη πρέπει να έχει πολύ μεγάλος θράσος ο κ. Τσίπρας να μιλά για διαπλοκή και διαφθορά, για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με δικά τους βήματα, που δεν έχουν βοηθηθεί από κανένα και βρίσκονται σήμερα στο Ποτάμι. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να δώσει μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση στον ελληνικό λαό. Ποια είναι η σχέση του κόμματός του με τα κυρίαρχα συμφέροντα στην Αθήνα, με αυτούς που ο ίδιος ονομάζει ολιγάρχες; Συνεπώς, γιατί Ποτάμι : Γιατί το Ποτάμι απέδειξε τη χρησιμότητά του. Ήμασταν ίσως το πιο χρήσιμο 6% της μεταπολιτευτικής περιόδου. Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αν μπαίναμε στη Βουλή και κάναμε αντιπολίτευση σε όλους θα παίρναμε σίγουρα τον κόσμο μαζί μας. Εμείς όμως σκεφθήκαμε εθνικά. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκεί που πρέπει, όπως επίσης και ότι θα διαφωνήσουμε εκεί που κρίνουμε. Αν το Ποτάμι έλεγε ότι δεν στηρίξει τη φιλοευρωπαϊκή στροφή του Τσίπρα, τι πιστεύετε ότι θα έκαναν τα άλλα παλιά κόμματα; Θα έλεγαν «ναι»; Αν το Ποτάμι δεν στήριζε την τελευταία προσπάθεια της χώρας, δεν θα τη στήριζε κανένας. Το κάναμε διότι δεν μας ενδιέφερε να αντιδικήσουμε με τον Τσίπρα, αλλά να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έχουμε και θέσεις και λύσεις για τη χώρα. Γι’ αυτό και λύση δεν είναι η αποχή από τις κάλπες της Κυριακής. Ιδίως οι νέοι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν. Αυτή η χώρα είναι δική τους και δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτούς. Γι’ αυτό και τους λέμε : Τους πληρώσαμε ακριβά. Τώρα Ποτάμι».