Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ομάδες παραγωγών και εταιρείες αποκτούν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα

Νομικά Πρόσωπα με πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα
Προβάδισµα για λήψη δικαιωµάτων από τη «δεξαµενή» του Εθνικού Αποθέµατος του
2015, φαίνεται πως αποκτούν νέοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς που «κατεβαίνουν» στην διαδικασία, ως µέλη συλλογικών σχηµάτων και ιδίως οµάδων παραγωγών, ενώ για πρώτη φορά ανοίγει παράθυρο συµµετοχής εταιρειών στη διαδικασία νοµής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Ο διαγκωνισµός των θα είναι σκληρός, αφού  το ύψος του δικαιώµατος  που θα λάβει παραµένει στο σκοτάδι. Κι αυτό γιατί τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης από το Απόθεµα που χορηγούνται ανά περιφέρεια και η µοναδιαία αξία τους ισούται µε τον περιφερειακό µέσο όρο της αξίας των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης κατά το έτος ενίσχυσης, δεν έχουν ακόµη προκύψει. Το µόνο στοιχείο που υπάρχει για το ύψος του Αποθέµατος είναι πως αντιστοιχεί στο 3% επί των 2 δις του εθνικού φακέλου, ήτοι 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σεβαστά ποσά που χάθηκαν από περσινές µεταβιβάσεις σε νέους γεωργούς.

Στο πλαίσιο αυτό, στο πνεύµα της προτεραιότητας για λήψη δικαιωµάτων από επαγγελµατίες του χώρου που κινούνται στο χώρο του συνεργατισµού και δη των οµάδων παραγωγών φαίνεται ότι κινούνταν η απερχόµενη πλέον ηγεσία του υπουργείου, µε βάση τηναπόφαση Αποστόλου, ενώ ερωτηµατικό παραµένει πως τελικώς θα γίνει η κατανοµή σε περίπτωση που αλλάξουν τα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας. Πάντως στο παρελθόν, το Απόθεµα εκτός του ότι δεν πρόσφερε απτά αποτελέσµατα, δηµιούργησε σκιές, σε σχέση µε τους όρους και τις διαδικασίες µε τις οποίες «πριµοδοτήθηκαν» ορισµένες κατηγορίες αλλά και έδαφος για ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων.

Γήπεδο σε επιχειρήσεις
Το δρόµο για ανατροπές, που αν τελικώς εφαρµοστούν στην πράξη, θ’ αφήσουν ένα σηµάδι πολιτικής ανοίγει απόφαση που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Όπως προβλέπει το άρθρο 5, «σύµφωνα µε τις διατάξεις του αρθ. 49 του Καν(ΕΕ)639/2014 γεωργοί νεαρής ηλικίας ορίζονται και νοµικά πρόσωπα, στα οποία οι γεωργοί νεαρής ηλικίας, ασκούν αποτελεσµατικό και µακροχρόνιο έλεγχο επί του νοµικού προσώπου όσον αφορά τις αποφάσεις που σχετίζονται µε τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηµατοοικονοµικούς κινδύνους κατά το πρώτο έτος υποβολής από το νοµικό πρόσωπο στο πλαίσιο του καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας». 
Πάντως τονίζεται πως, αν πολλά φυσικά πρόσωπα, συµπεριλαµβανοµένων κάποιων που δεν είναι νεαροί γεωργοί, συµµετέχουν στο κεφάλαιο ή στη διαχείριση νοµικού προσώπου, ο γεωργός, πρέπει να είναι σε θέση ν’ ασκεί µακροχρόνιο έλεγχο, είτε αποκλειστικά είτε από κοινού µε άλλους γεωργούς ηλικίας.

Πρώτη φορά... στην ουρά οι γεωργοί από ορεινές και μειονεκτικές 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

agronews