Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μετά τις εκλογές τα «ραντεβού» των πολιτών με την εφορία και την πληρωμή φόρων

Με τα εκλογικά βιβλιάρια ανά χείρας αλλά χωρίς... τα μπιλιετάκια του ΕΝΦΙΑ θα σπεύσουν στις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου εκατομμύρια Ελληνες. Ωστόσο, η φορολογική
«καταιγίδα» δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποφευχθεί και οι φορολογούμενοι καλούνται να καταθέσουν... οβολό 8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με την «Ημερησία» η προκήρυξη των εκλογών αναβάλλει την ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών για τον φόρο ακινήτων, ωστόσο, θα τρέχουν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος. Μέσα στην προεκλογική περίοδο, και συγκεκριμένα από τις αρχές του Σεπτέμβρη, θα δουν χιλιάδες συνταξιούχοι να μειώνεται η σύνταξή τους λόγω της αύξησης των εισφορών.
Τον Οκτώβριο
Ομως, το βαρύ φορολογικό «πακέτο» θα έρθει από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο κύμα επιβαρύνσεων που προβλέπονται και στον τρίτο μνημόνιο. Οποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα πρέπει να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει: Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών.
Ουσιαστικά οι εκλογές θα γίνουν χωρίς τις δραματικές ανατροπές για εκατομμύρια αγρότες αλλά με τη δέσμευση στους εταίρους να γίνουν άμεσα, κάτι που ασφαλώς θα μετρήσει στην εκλογική διαδικασία. Ετσι, ο λογαριασμός για τους πολίτες εν ολίγοις μοιράζεται στα δύο, προεκλογικά και μετεκλογικά, με τον δεύτερο να είναι βαρύτερος.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι βασικές ρυθμίσεις θα είναι:
1. Εισφορά αλληλεγγύης. Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης).
Η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά).
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενδεχομένως να επιβαρυνθούν από την ενσωμάτωση της εισφοράς.
2. Απαλλαγές. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
3. Αγρότες. Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, αναμένεται να έρθει η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,33 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1/10/2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
4. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, εκτός από την προκαταβολή φόρου, θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
«Δύσκολο» ραντεβού με την εφορία
ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας θα κάνουν επώδυνους τους επόμενους μήνες
Ο φορολογικός λογαριασμός από τον οποίο δεν θα γλιτώσει κανείς περιλαμβάνει:
2,65 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται, οπότε ο λογαριασμός θα έρθει από τον Οκτώβριο και θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Τον φόρο θα πρέπει να πληρώσουν 6 εκατ. πολίτες.
3 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος ξεκίνησε και σε κάθε περίπτωση η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί τον Νοέμβριο.
795 εκατ. ευρώ ΦΠΑ
Οι αυξήσεις λόγω του ΦΠΑ ξεκίνησαν σε όλο το φάσμα της αγοράς και ήδη παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.
1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας
Έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο (συνήθως με παράταση και ουρές στις εφορίες για καταθέσεις πινακίδων) θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να μην πέσει πολλαπλάσια έξω ο προϋπολογισμός. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ αύξηση του συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).
251 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά και 48 εκατ. ευρώ φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αυξήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος έξτρα έσοδα 251 εκατ. ευρώ από φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι έχοντες εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, χωρίς ανατροπές, όσα είχαν υπολογίσει μέσω μηνιαίας παρακράτησης και του εκκαθαριστικού της δήλωσής τους. Το έξτρα αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Ωστόσο οι επιβαρύνσεις θα έρθουν για τους φορολογούμενους αυτούς σε δύο δόσεις. Το πρώτο σοκ των αυξημένων συντελεστών θα το υποστούν με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (αν δεν έχει γίνει ακόμα) ή Αυγούστου και το δεύτερο θα έρθει το 2016, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών είναι και η καταβολή των δόσεων από 900.000 φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Θα πρέπει να πληρώσουν μετά τις εκλογές πάνω από 400 εκατ. ευρώ. 


http://www.dikaiologitika.gr