Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Δέκα χώρες που 'κολυμπούν' στον μαύρο χρυσό

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως

Οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν συμφώνησαν να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για τουλάχιστον 10 χρόνια, με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις διεθνείς κυρώσεις.
Ένα από τα αποτελέσματα της συμφωνίας αυτής είναι η επανείσοδος του ιρανικού αργού στις διεθνείς αγορές.
Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και το Ιράν έχει μια τεράστια ποσότητα του πετρελαίου, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει να μπει στην πρώτη τριάδα με τις χώρες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου.
Ας δούμε τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, όπως προέκυψαν απ’ τα στοιχεία των αναλυτών της Barclays.
ΝΙΓΗΡΙΑ

Αποθέματα πετρελαίου: 37,14 δισ. βαρέλια
Το πετρέλαιο είχε υπάρξει η βασική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση της Νιγηρίας επί σειρά ετών τη δεκαετία του ’70. Ωστόσο, η χώρα δυσκολεύτηκε να επανέλθει μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το περασμένο έτος και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν επιπλέον ανταγωνισμό, εκείνο της επαναφοράς του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές.
ΛΙΒΥΗ

Αποθέματα πετρελαίου: 48,47 δισ. βαρέλια
Η οικονομία της Λιβύης εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ενέργεια, αν και οι πωλήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχώρησαν απότομα το 2014, μετά τις διαμαρτυρίες στους λιμένες πετρελαίου .
ΡΩΣΙΑ

Αποθέματα πετρελαίου: 80 δισ.  βαρέλια
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να επωφεληθεί γεωπολιτικά μετά τη συμφωνία του Ιράν , η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για εκείνους, αφού η Τεχεράνη θα μπορούσε να κυνηγήσει μία από τις ευρωπαϊκές αγορές της Ρωσίας.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Αποθέματα πετρελαίου: 97,8 δισ. βαρέλια
Τα Εμιράτα είναι άλλο ένα παράδειγμα κράτους που εξαρτάται απ’ την ενέργεια και το οποίο εκσυγχρονίστηκε μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου 30 χρόνια πριν. Μετά το τέλος του 2014 με βουτιά των τιμών του πετρελαίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον ΟΠΕΚ – έχει παράγει ποσά ρεκόρ αργού πετρελαίου.

Διαβάστε εδώ τις υπόλοιπες χώρες εδώ

(Πηγή: Fortunegreece)

http://news247.gr/