Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι μετανάστες και η αλήθεια

11/08/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Την περασμένη Παρασκευή, 7 Αυγούστου, ο  κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τη ραγδαία αύξηση εισροής μεταναστών στη χώρα μας.
Προφανώς έχει ξεχάσει ότι έκτακτη διυπουργική σύσκεψη – με το ίδιο αντικείμενο και με την ίδια σύνθεση, αν εξαιρέσουμε τον κ. Φλαμπουράρη – είχε ξαναπραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του και στις 14 Απριλίου, δηλαδή πριν από τέσσερις ακριβώς μήνες.
Στις 7 Αυγούστου, ο κ. Τσίπρας μας ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν: Διαρκής συντονισμός (κατά το διαρκές συνέδριο;) για ενίσχυση υποδομών πρώτης υποδοχής, ενίσχυση διαδικασιών ταυτοποίησης, ταχύτερη μετακίνηση από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο, ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. 
Στις 14 Απριλίου, είχαν επίσης αποφασιστεί τα… ίδια ακριβώς!
Στις 7 Αυγούστου, ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές.

Στις 14 Απριλίου, μας είχαν πει ακριβώς το ίδιο!
Τον Αύγουστο, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό», «προκλητικό ψέμα» και «μικροπολιτική».
Τον Απρίλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας είχε μιλήσει για «ανεύθυνη επιχείρηση αξιοποίησης του προσφυγικού» και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος για «πολιτικά παιχνίδια» και «ανέξοδους λαϊκισμούς».
Απ’ ό,τι φαίνεται, από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο και από «έκτακτη» σύσκεψη σε «έκτακτη» σύσκεψη – και ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά – η μόνη αλλαγή που συνέβη ήταν η… αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου!
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά απέφυγε να μιλήσει για επαναπροωθήσεις και επαναπατρισμό, προτίμησε να αναφερθεί στην ανάγκη για «ένταξη στον κοινωνικό ιστό», έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Περιφέρεια και στους εθελοντές, αλλά δεν είπε λέξη για τα στελέχη του Λιμενικού, που κατά μέσο όρο προβαίνουν σε 500 διασώσεις ημερησίως. 
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι το Λιμενικό ανακοίνωσε χθες πως μόνο τον Ιούλιο είχαμε 54.889 εισόδους. Δηλαδή ότι ο αριθμός των εισροών μόνο τον Ιούλιο, ξεπέρασε το σύνολο των εισροών για το 2014. 
Η μόνη σχετική αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν σε «προληπτικούς διασυνοριακούς ελέγχους στο πλαίσιο της νομιμότητας».
Και για άλλη μια φορά, όπως και τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν της Λαμπεντούσα, θέλοντας να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την δραματική επιδείνωση.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: 
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις διαχρονικές θέσεις του, αλλά και με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, έστειλε και συνεχίζει να στέλνει προσκλητήριο προς όλους τους παράνομους μετανάστες. 
-Η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από το 2011, όταν κορυφώθηκε το δράμα της Λαμπεντούσα και ο Μπερλουσκόνι δημιούργησε κέντρα για μετανάστες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, πλην της σεισμόπληκτης.
-Το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ιταλία προέρχεται από τη Λιβύη και τις άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Μάλιστα, στις 3 Οκτωβρίου του 2013, 360 άνθρωποι είχαν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν κολυμπώντας στη Λαμπεντούσα. Στην Ιταλία υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να διασωθούν μέχρι και 2.350 μετανάστες μέσα σε ένα μόνο διήμερο (19-20 Νοεμβρίου 2014).
-Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα κατόρθωνε να ελέγχει την κατάσταση στα δικά της σύνορα, τόσο με τον φράχτη του Έβρου (που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να επιδιορθώσει), όσο και με τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τα γεγονότα και οι δηλώσεις μιλούν από μόνα τους:
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το Τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος, καταδίκαζε κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ρευμάτων – Mare Nostrum, Mos Maiorum, Τρίτων.
Η επιχείρηση Mos Maiorum, πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 26 Οκτωβρίου 2014, από το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών σε στενή συνεργασία με τη Frontex και τη Europol. Στις 10 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν την «επερχόμενη πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση Mos Maiorum».
Την αποκάλεσαν «επιχείρηση-σκούπα» που «διενεργήθηκε σε συνθήκες αδιαφάνειας» και κατηγόρησαν την ιταλική κυβέρνηση για «φτηνό εντυπωσιασμό»!
-Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές (25 Απριλίου 2014): Αφού ζητούν μια Ευρώπη «χωρίς τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο», διακηρύσσουν:
«Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με τον σύνθετο χαρακτήρα του. Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα της εποχής μας είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους καθιστώντας τους θύματα πολέμων ή στερώντας τους τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Επιδιώκουμε την αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την ευρωπαϊκή κοινωνική και οικονομική συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υποαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας. Κατάργηση των συμφωνιών «Δουβλίνο ΙΙ» και «Δουβλίνο ΙΙΙ», καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη. Κατάργηση των πολιτικών αποτροπής, που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο, και των μεσαιωνικών κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι γέννημα της ανάγκης και δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με βίαια μέτρα. Υποστηρίζουμε μία πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ταυτόχρονα μια παγκόσμια αναδιανεμητική οικονομική πολιτική υπέρ των φτωχών χωρών».
-Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (22 Ιουλίου 2013):
«Εγγυόμαστε την ικανοποιητική λειτουργία και αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης και τη δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας - ντόπιων και αλλοδαπών - στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση».
«Απαιτούνται η κατάργηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» και του Συμφώνου Μετανάστευσης, για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμούν να παραμείνουν, ο εξανθρωπισμός του θεσμικού πλαισίου νομιμοποίησης, παροχής ασύλου και παραχώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων, η επανάκτηση των αδειών παραμονής και εργασίας από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τις στερήθηκαν λόγω των διαδικασιών απονομιμοποίησης των τελευταίων χρόνων. Απαιτούνται, επίσης, μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους μετανάστες "χωρίς χαρτιά" και μια νέα διαδικασία πολιτογράφησης για όσους ζουν και εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται και η άμεση παροχή ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα. Προχωρούμε στην κατάργηση των σημερινών απάνθρωπων κέντρων κράτησης αλλοδαπών και στη δημιουργία ανοιχτών κέντρων διαβίωσης με αξιοπρεπείς όρους».
-Στις 22 Ιουλίου 2014, με αφορμή την επίσκεψη της τότε Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε: «Η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται και πλειοδοτεί σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρώπης- Φρούριο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη πριν από την κρίση».
-Στις 21 Μαρτίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η χώρα χρειάζεται μια καινούρια μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική στον αντίποδα της παράνομης αποτροπής προσφύγων στα σύνορα, της συγκάλυψης εγκλημάτων όπως αυτό στο Φαρμακονήσι, της παράνομης μαζικής και επ' αόριστον κράτησης μεταναστών σε στρατόπεδα, της στέρησης της ελληνικής ιθαγένειας από χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ. Αλλά και στον αντίποδα της κυνικής αδιαφορίας για “την Ευρώπη”, όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διά της απόλυτης ευθυγράμμισης με “την Ευρώπη”, όταν αυτή υπαγορεύει τείχη για τους ξένους φτωχούς. Αυτή η νέα μεταναστευτική πολιτική είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις».
-Αλέξης Τσίπρας, στη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, Σεπτέμβριος 2014:  «Η πολιτική των κλειστών συνόρων, η πολιτική της καταστολής, είναι μια πολιτική αδιέξοδη, μη αποτελεσματική και οδηγεί την Ευρώπη  σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση».
-Τον Φεβρουάριο του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε πως «η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους μετανάστες στις δημοτικές εκλογές, συνιστά μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιβολής της ακροδεξιάς ατζέντας».
-Στις 20 Ιανουαρίου 2014, όταν συνέβη η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε κατά μέτωπο επίθεση στους άνδρες του Λιμενικού, μιλώντας για «κυνικό έγκλημα» και «δολοφονική απόπειρα», προσπαθώντας να βρουν ψευδομάρτυρες μεταξύ των μεταναστών, εκδίδοντας 14 ανακοινώσεις, κάνοντας άνω-κάτω την Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής και ζητώντας να μάθουν με ερωτήσεις στο κοινοβούλιο «αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων». (Υποχρεώθηκαν να σταματήσουν όταν οι ίδιοι οι μετανάστες δήλωσαν πως αν δεν τους βοηθούσαν οι λιμενικοί θα πνίγονταν).
-Στην επιστολή του προς τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι με αφορμή το Φαρμακονήσι, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες».
-Στις 5 Μαΐου 2014, μετά την τραγωδία της Σάμου, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της «περίφραξης» συνόρων, υπέρ της υποδοχής των προσφύγων – τους οποίους αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, στις 12 Μαΐου – ενώ κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι δεν δέχεται αθρόες αιτήσεις για άσυλο και αναθέτει το προσφυγικό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επιπλέον κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν συνεργάζεται με τη Διεθνή Αμνηστία προκειμένου να καταργηθούν οι παράνομες επαναπροωθήσεις.
-Τον Νοέμβριο του 2014, ο κ. Σταθάκης, κατά την παρουσίαση του «προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ σε επενδυτές, εμφάνισε ως πυλώνα μεταρρύθμισης την παροχή περισσότερων ιθαγενειών σε μετανάστες.
-Στις 15 Δεκεμβρίου 2014, μετά την απομάκρυνση των Σύρων προσφύγων από την Πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επιχείρηση «απαράδεκτη από κάθε άποψη».
--Στις 21 Μαρτίου 2015, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε κατά της νέας ευρωπαϊκής επιχείρησης Amberlight, η οποία, όπως μας είπαν, συμβάλλει στην «Ευρώπη-φρούριο». Μίλησαν μάλιστα για «σκόπιμη ασάφεια ως προς τη διαδικασία εντοπισμού και μεταχείρισης». Στην ίδια ανακοίνωση ανέφεραν πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετάσχει στην επιχείρηση Amberlight».
-Ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε προεκλογικά ότι πρέπει να κλείσει το «Νταχάου της Αμυγδαλέζας».
-Στις 5 Μαρτίου, η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Turkiye μετέδωσε το ακόλουθο ρεπορτάζ: «Η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες. Θα αφεθούν ελεύθεροι αυτοί που κρατούνται σε κέντρα κράτησης, θα δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά τους, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ένταξή τους». Ήδη, ανέφερε το δημοσίευμα, κάποιοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έκανε ειδική αναφορά στη δήλωση της αρμόδιας υπουργού ότι «αν δεν συμφωνήσουν οι ΑΝ.ΕΛ θα ψηφίσουν άλλες πολιτικές ομάδες».
-Η αρμόδια υπουργός προχώρησε στη δήλωση ότι όλοι όσοι προσεγγίζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι πρόσφυγες.
-Στις 14 Απριλίου, και ενώ το δράμα βρισκόταν στην κορύφωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, δήλωνε: «Στους Σύριους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες προτίμησής τους». Αμέσως μετά – όταν συνειδητοποίησαν πως η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός Σένγκεν – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε διορθωτική δήλωση:  «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».
Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δουλέμποροι προτίμησαν την πρώτη δήλωση, προκειμένου να προσελκύσουν «πελάτες» με προορισμό την Ελλάδα;
-Υπενθυμίζουμε τέλος ότι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», δεν ήταν παρά  «ένα πρωτοφανές πογκρόμ με την κυνική ονομασία Ξένιος Ζευς», μια «αισχρή επιχείρηση με παραπλανητικό όνομα»!