Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Λαφαζάνης: Δεν αιφνιδιαστήκαμε, θα αναδειχθούμε σε μεγάλη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές

Τι είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το κόμμα "Λαϊκή Ενότητα" που δημιούργησε (Vid)
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου με την ανωτέρω ιδιότητα, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας για δεκαετίες. Είναι γνωστό ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για την προοπτική και επιβίωσης της χώρας μας».
Ο κ. Λαφαζάνης συμπλήρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος το οποίο ακόμα και σήμερα συζητείται. Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία Αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές-εξπρές».
«Το ερώτημα είναι γιατί βιάζεται; Η απάντηση είναι αυτονόητη και την ξέρουμε όλοι. Το Μαξίμου δεν πιέζεται για εκλογές γιατί θέλει να κάνει καλά πράγματα μετεκλογικά. Πιστεύει το Μαξίμου ότι θα αποπροσανατολίσει τον πολίτη και θα υφαρπάσσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Παλιά τακτική που θυμίζει Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς την εφαρμόζει και ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο κ. Λαφάζανης.
Και άλλος ένας λόγος, συνέχισε, είναι το ότι «νομίζει η κυβέρνηση ότι επισπεύδοντας τις εκλογές θα αιφνιδίαζε την Αριστερή Πλατφόρμα και θα την βρει ανέτοιμη. Δεν μας αιφνιδίασαν. Δεν θα μας βρουν ανέτοιμους. Θα αναδειχθούμε σε μεγάλη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές».
Ο πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας δήλωσε ότι ο νέος σχηματισμός «αποτελείται από 25 βουλευτές συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που πήραμε την πρωτοβουλία συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας το όνομα της οποίας εκφράζει απόλυτα την προοπτική που θέλουμε να χαράξουμε για τη χώρα. Φιλοδοξεί να γίνει μέτωπο λαϊκής συμμετοχής και μεγάλων λαϊκών αγώνων», είπε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε ότι θα είναι ένα μεγάλο μέτωπο αντιμνημονιακό που θα σαρώσει τα μνημόνια ένα ισχυρό μέτωπο, πατριωτικό ενάντια στην εθνική υποτέλεια, μέτωπο δημοκρατίας και ανασυγκρότησης της χώρας.
Πρώτο μέτωπο, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, είναι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους «γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να ανασάνει η χώρα», ενώ σημείωσε ότι μεταξύ των προγραμματικών στοιχείων της Λαϊκής Ενότητας είναι η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η κάθετη άρνηση επιβολής νέων φόρων. Πρότεινε εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, νέα σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων.
Σε ερώτηση αν η εναλλακτική πρόταση του κόμματός του περιλαμβάνει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα σύγκρουσης με τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Βασική προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα είναι η ακύρωση των μνημονίων. Δεν μπορούν οι κ.κ. Μέρκελ-Σόιμπλε να καθορίζουν το μέλλον της χώρας μας. Ήδη έφθασε ο κ. Γιούνκερ να στηρίξει τις επερχόμενες εκλογές. Ποιος κυβερνά αυτή την χώρα; Να τελειώνουμε με τους εκβιασμούς και τα μνημόνια. Η δική μας εναλλακτική πρόταση προβλέπει ότι, εφόσον χρειάζεται, θα φύγουμε συντεταγμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Η λογική ότι έξω από την Ευρωζώνη υπάρχει μια κόλαση δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να είμαστε στην Ευρωζώνη και να μας επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας. Έξοδος συντεταγμένα δεν είναι καταστροφή», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
Σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε ότι «έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές που εκφράζουν αντιρρήσεις στα μνημόνια και ψήφισαν “όχι” ακόμα και στο τρίτο μνημόνιο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Όσον αφορά τις αναλυτικές θέσεις της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι σε πρώτη φάση, τις επόμενες μέρες, θα κατατεθεί πλήρες οικονομικό πρόγραμμα. «Αυτή την περίοδο», σημείωσε, «θα επεξεργαζόμαστε και θα καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις που θα στηρίζονται σε μελέτη και τεκμηρίωση».
Ο κ. Λαφαζάνης απέκλεισε κάθε συνεργασία με όλα τα κόμματα που συνομολόγησαν μνημόνια και εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές. Έθεσε ως προϋπόθεση συνεργασίας μια αντιμνημονιακή-προοδευτική βάση και κάλεσε όλες τις αριστερές δυνάμεις σε ευρύτατη συνεργασία. «Ήδη έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις για ένα μεγάλο μέτωπο και θα απευθύνουμε πρόσκληση και στο ΚΚΕ παρά την τακτική που ακολουθεί –εμείς επιμένουμε στην πρόταση– και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ της οποίας θέλουμε τη συμβολή με διάθεση χωρίς ηγεμονισμό και πρωτοκαθεδρίες».
Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «φυσικά θα αναλάβουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είμαστε η τρίτη δύναμη». «Την εντολή θα την χρησιμοποιήσουμε και θα κάνουμε επαφές με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς εκτός φυσικά από την Χρυσή Αυγή. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει από αυτή τη Βουλή αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Θα ανταποκριθούμε σε πρόσκληση σε όποιον μας καλέσει», είπε.
Ο πρώην υπουργός, τέλος, σε ερώτηση για το αν η πρόθεσή του κρίνεται ως επιθυμία διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν δεν έχουν την εμπιστοσύνη της Βουλής».
«Δεν αποδίδουμε ηθικές μομφές αλλά ακολουθούμε ένα δρόμο με ιδεολογική σταθερότητα. Ο τόπος δεν αντέχει άλλα τρία χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας. Ο ελληνικός λαός θα ξαναπεί ένα πολύ μεγάλο “όχι” και ένα μεγάλο “ναι” σε ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα, για μια ανεξάρτητη και δίκαιη Ελλάδα. Την ελπίδα αυτή εμείς την ξαναστήνουμε στα πόδια της. Το “όχι” θα νικήσει ξανά», δήλωσε εμφατικά ο κ. Λαφαζάνης.

http://news247.gr/