Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Οι Κοκκινοπλίτες της Πιερίας στο 29ο Αντάμωμα των Απανταχού Κοκκινοπλιτών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 29ο Αντάμωμα των Απανταχού Κοκκινοπλιτών στη γενέθλια γη τους κατά το τριήμερο 24-26 Ιουλίου 2015. Παρά τις νέες δύσκολες
συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, Κοκκινοπλίτες και μη από την Ελλάδα και το Εξωτερικό έδωσαν το παρόν, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή τους σε αυτή την πολιτιστική πρωτοβουλία που πλέον έχει γίνει θεσμός. Η φετινή διοργάνωση, ύστερα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Κοκκινοπλίτικων Συλλόγων, ήταν αφιερωμένη στην προστάτιδα των Απανταχού Βλάχων "Αγία Παρασκευή" και ιδιαίτερα στην ομώνυμη Εκκλησία του χωριού που χρόνια τώρα αποτελεί συνδετικό κρίκο όλων των πιστών που την επισκέπτονται για να προσκυνήσουν και να επικαλεστούν τη Θεία Χάρη της.
Το πρωί της Κυριακής 26 Ιουλίου 2015, ανήμερα της Εορτής της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος κορυφώθηκαν στην περιοχή "Κιόσκι" με την παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος από τα χορευτικά τμήματα των Κοκκινοπλίτικων Συλλόγων υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας πατριωτών μουσικών και εν συνεχεία ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι για τον κόσμο που παρευρέθηκε. Επίσης, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ των εργασιών αναμόρφωσης της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Παρών στις εκδηλώσεις και συνδιοργανωτής του 29ου Ανταμώματος των Απανταχού Κοκκινοπλιτών ως Σύλλογος-μέλος της συντονιστικής επιτροπής ήταν και ο Σύλλογός μας, συμμετέχοντας με την εφηβική χορευτική του ομάδα καθώς και τη Χορωδία Ενηλίκων, η οποία παρουσίασε δραματοποιμένα το Έθιμο της Πιρπιρούνας. 
Εκ μέρους των Τοπικών Αρχών της Πιερίας, αποδεχόμενοι την πρόσκλησή μας παρευρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Τζαμακλής Χάρης καθώς και ο Εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης κ. Παπαζήσης Αναστάσιος ενώ το ΔΣ του Συλλόγου μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Σιαμάτρας Δημήτριος, ο Αντιπρόεδρος κ. Κουκουβίτης Ιωάννης, ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Χορευτικών τμημάτων κ. Νταμπώσης Ιωάννης, η Γραμματέας κ. Μέγα Ελένη και η Ταμίας κ. Γατσιού-Λέγκα Πόπη. 
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στήριξαν υλικά και ηθικά μία ακόμη συμμετοχή του Συλλόγου μας. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τους Κοκκινοπλίτες και τις Κοκκινοπλίτισσες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, συνόδευσαν τη συμμετοχή μας και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευχαριστούμε τα μέλη του χορευτικού τμήματος και της χορωδίας για την άρτια παρουσία τους, τον Χοροδιδάσκαλο κ. Φτεργιώτη Αθανάσιο που συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία του χορευτικού και τον κ. Κατσίμπουρα Ηλία για την προετοιμασία της Χορωδίας. Ευχαριστούμε τον συμπατριώτη μας κ. Γαϊτάνη Διονύσιο και την επιχείρησή του "Γαϊτάνης - Ψηφιακές Εκτυπώσεις" που εδρεύει στην Κατερίνη, η οποία ανέλαβε το κόστος της έκδοσης του έντυπου υλικού καθώς και τον συμπατριώτης μας κ. Σκαμπαρδώνη Χαράλαμπο, ιδιοκτήτη του εστιατορίου "Μπάμπης & Μπάμπης", ο οποίος ανέλαβε το κόστος έκδοσης των λαχείων του φετινού Ανταμώματος. Επίσης, ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τους συμπατριώτες μας μουσικούς κ. Παπαζήση Ζήση, κ. Καστανάρα Νίκο και κ. Παπαζήση Γιώργο για την προθυμία με την οποία ανέλαβαν ανιδιοτελώς το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης καθώς και τους Αδελφούς Μαχρέμη για την άρτια ηχητική κάλυψη.
Χάρη στη συμβολή όλων μας, η Κοκκινοπλίτικη Παράδοση διαδίδεται και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενεές. Με την ελπίδα ότι οι όποιες δυσκολίες θα συσφίξουν τους πολιτισμικούς δεσμούς , καλώς να ανταμωθούμε και του χρόνου!

Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"