Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: "Σχέδιο του Σόιμπλε το Grexit"

«Πώς γνωρίζω ότι το Grexit ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου του; Απλά γιατί μου το είπε»… Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει σε προδημοσίευση άρθρου του ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, το οποίο
θα δημοσιευτεί ολόκληρο στη Die Zeit την προσεχή Τρίτη.

«O στόχος τους ήταν να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που ο δρ. Σόιμπλε είχε αποφασίσει ότι ήταν το «βέλτιστο» πριν καν εκλεγεί η δική μας κυβέρνηση: Ότι η Ελλάδα έπρεπε να οδηγηθεί προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ»Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πέντε μήνες έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Eurogroup, ποτέ δεν υπήρξε ευκαιρία επιτυχίας. Καταδικασμένες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις), ο στόχος τους ήταν να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που ο δρ. Σόιμπλε είχε αποφασίσει ότι ήταν το «βέλτιστο» πριν καν εκλεγεί η δική μας κυβέρνηση: 

Ότι η Ελλάδα έπρεπε να οδηγηθεί προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ προκειμένου να επιβάλει την πειθαρχία στα κράτη-μέλη που αντιστέκονταν στο πολύ συγκεκριμένο πλάνο του για την αναδιοργάνωση της ευρωζώνης.


  • Δεν πρόκειται για θεωρία
  • Πώς γνωρίζω ότι το Grexit ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου του δρ. Σόιμπλε για την Ευρώπη;
  • Γιατί απλά μου το είπε!
Έγραψα αυτό το άρθρο όχι ως ένας Έλληνας πολιτικός που ασκεί κριτική στην δυσφήμηση που δέχθηκαν οι λογικές προτάσεις μας από τον γερμανικό Τύπο, στην άρνηση του Βερολίνου να εξετάσει σοβαρά το μετριοπαθές σχέδιό μας για αναδιάρθρωση του χρέους, την άκρως πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλει ασφυξία στην κυβέρνηση, ή την απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως στην ΕΚΤ για να κλείσει τις τράπεζές μας.

Έγραψα αυτό το άρθρο ως ένας Ευρωπαίος που παρατηρεί να ξεδιπλώνεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την Ευρώπη– το σχέδιο του Δρ. Σόιμπλε.



Και ρωτώ μία απλή ερώτηση στους ενημερωμένους αναγνώστες της Die Zeit:
  • Είναι ένα σχέδιο που εσείς το αποδέχεστε;
  • Πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα καλό σχέδιο για την Ευρώπη;», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

http://www.zougla.gr/