Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο δίκτυο προώθησης της ανάγνωσης και δημιουργικότητας

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο δίκτυο προώθησης της ανάγνωσης και δημιουργικότητας

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ


Το παιδικό τμήμα της Δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κατερίνης, που λειτουργεί από το 2008 σύμφωνα με τις διεθνείς βιβλιοθηκονομικές προδιαγραφές και διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τα παιδιά, συμμετέχει στο πρόγραμμα της Καλοκαιρινής  Εκστρατείας 2015, για την προώθηση της ανάγνωσης και δημιουργικότητας.


Πρόκειται για δράση της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Αστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Future Library», σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κατερίνης. Η δράση, προωθεί την καλλιέργεια κουλτούρας βιβλιοθήκης, την ενίσχυση των υποδομών της δημοτικής βιβλιοθήκης, των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τον κόσμο του βιβλίου.

Ειδικότερα, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κατερίνης μαζί με περισσότερες από 140 βιβλιοθήκες από κάθε γωνιά της χώρας συγκροτούν ένα δίκτυο – θεσμό, που αναδεικνύει τις δημιουργικές δεξιότητες των παιδιών που συμμετέχουν στις δράσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, η καλοκαιρινή εκστρατεία διασχίζει όλη τη χώρα φιλοδοξώντας να δημιουργήσει πολιτισμικές διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς μέσω εκδηλώσεων και δράσεων που απευθύνονται στα παιδιά, καθώς και στην ενεργό συμμετοχή γονέων και ενηλίκων. Γενικότερα, θέτει στο επίκεντρο τον σύγχρονο ρόλο της βιβλιοθήκης, που είναι να προσφέρει έναν τόπο διάδρασης ανθρώπων και ιδεών, ένα χώρο δημιουργικής δραστηριοποίησης στην καρδιά της πόλης.


Ανοικτή πρόσκληση στους γονείς

«Η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν για τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββας Χιονίδη,  πρώτες προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, προκειμένου να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις,  που θα γίνουν στο χώρο της Βιβλιοθήκης και επικεντρώνονται στην άμεση επαφή των παιδιών με το βιβλίο, ενώ παράλληλα θα τους δοθεί η ευκαιρία να παίξουν, να ψυχαγωγηθούν, να απασχοληθούν δημιουργικά, να ταξιδέψουν στον κόσμο της γνώσης και να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι» υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου επισημαίνοντας ότι «και εδώ, όπως και σε όλη την επικράτεια επιχειρείται ένα ζωντάνεμα των βιβλιοθηκών, προκειμένου να αποτελέσουν σημεία αναφοράς των τοπικών κοινωνιών».


Οι δράσεις θα ξεκινήσουν την προσεχή Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Κάθε δράση, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινά καθημερινά Τρίτη έως Παρασκευή από τις 10:00 π.μ. και θα διαρκεί έως τις 12:00 μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά (Τρίτη έως Παρασκευή), κατά τις ώρες 10:00 π.μ. έως 14:00 στο τηλέφωνο 23510 24594.