Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ρηχές πολιτικές αναλύσεις και κατασκευαστές «κυρίαρχων απόψεων»

14/07/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν ξέρω αν βρισκόμαστε μπροστά στο «τέλος της αντιπολίτευσης» - στην πραγματικότητα πιστεύω ότι αυτό θα έλθει με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την έξοδο της χώρας από την κρίση – αλλά σίγουρα βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της πολιτικής ανάλυσης.
Η προώθηση του κ. Τσίπρα και των περί αυτών στην εξουσία, αλλά και η συντήρησή τους μέχρι σήμερα μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, βασίστηκαν σε μια σειρά λαθεμένες πολιτικές αναλύσεις που εξελίχθηκαν σε «κυρίαρχες απόψεις».
(Είναι γνωστό ότι οι «κυρίαρχες απόψεις» είναι πιο δυνατές και από τα ίδια τα γεγονότα. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε ενώπιον του παραδόξου η χώρα να έχει διαλυθεί εντελώς και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, τα κόμματά τους μπορούν να κυβερνήσουν και να δώσουν λύσεις).
Οι «κυρίαρχες απόψεις» δημιουργούνται μέσα από «πολιτικές αναλύσεις» εξαιρετικά απλοϊκές – και επομένως εύπεπτες που εύκολα επιβάλλονται.

Πρώτη «πολιτική ανάλυση» που οδήγησε στην πρώτη «κυρίαρχη άποψη» και η οποία οδήγησε στην εκλογική επικράτηση του κ. Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015: «Θα δείτε, ο Τσίπρας θα κάνει την κωλοτούμπα του και ούτε γάτα ούτε ζημιά».
Η διάψευση υπήρξε οικτρή. Ο Τσίπρας δεν έκανε την κωλοτούμπα, διότι δεν μπορούσε να την κάνει λόγω των Πολιτικών Αποφάσεων του κόμματός του και των ισχυρών εσωτερικών ρευμάτων του που δεν επρόκειτο να αλλάξουν γνώμη – αλλά αυτό δεν το είδαμε στις δήθεν πολιτικές αναλύσεις.
Δεύτερη «πολιτική ανάλυση», που οδήγησε στην τρομερή απώλεια χρόνου αυτούς έξι μήνες: «Θα δείτε, ο Λαφαζάνης θα είναι ο πιο ευθυγραμμισμένος, ο πρώτος που θα ψηφίσει. Δεν πρόκειται να χάσουν τη Δεδηλωμένη. Δεν αφήνουν τις καρέκλες. Η εξουσία είναι η καλύτερη συγκολλητική ουσία. Άλλους να φοβάστε».
Και δεύτερη οικτρή διάψευση. Ο Λαφαζάνης και  οι άλλοι δεν ευθυγραμμίσθηκαν, δεν ψήφισαν, διότι όσοι έκαναν τις γνωστές αναλύσεις ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα της κομμουνιστικής αριστεράς.
Τρίτη «πολιτική ανάλυση», που αφορά τις εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Ο Τσίπρας νίκησε, πήρε το «Όχι» που ζήτησε σε συντριπτικά ποσοστά, έχει την πολιτική κυριαρχία».
Εδώ ήλθε η τρίτη οικτρή διάψευση, με την ψηφοφορία της προηγούμενης Παρασκευής στη Βουλή: Πάνω από τριάντα βουλευτές του δεν τον εξουσιοδότησαν να διαπραγματευτεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κυριαρχία, αλλά για δεινή ήττα.
Αυτή η τελευταία οικτρή διάψευση είναι το αποτέλεσμα της λαθεμένης «πολιτικής ανάλυσης» όσον αφορά σ’ αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ερμηνεύθηκε ως νίκη, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αποδοκιμασία των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στην ουσία, οι πολίτες του είπαν: «Αυτό ήταν το κείμενο που μας έφερες μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης; Ένα τρισχειρότερο μνημόνιο από το e-mail Χαρδούβελη; Ε, όχι λοιπόν, δεν το θέλουμε. Υποσχέθηκες κάτι καλύτερο! Κάντο! Διαφορετικά, πρέπει να παραδεχθείς ότι είπες ψέματα». Και τον στρίμωξαν!
Δύσκολοι καιροί για ρηχές πολιτικές αναλύσεις και κατασκευαστές κυρίαρχων απόψεων…