Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Επανέρχεται στο προσκήνιο το φορολογικό των αγροτών

Οι αλλαγές στην φορολογία των αγροτών καθώς και στο ασφαλιστικό, μαζί με τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι τα θέματα στα οποία η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ώστε η συμφωνία με τους δανειστές να είναι βιώσιμη, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου.
Φαίνεται, τελικά, πως μπορεί να μην ήταν το φορολογικό των αγροτών στα «προαπαιτούμενα» των δανειστών για τις ψηφοφορίες της 15ης και 22ας Ιουλίου αλλά μάλλον είναι στα «απαιτούμενα» προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την νέα δανειοδότηση της χώρας.

Άλλωστε, το θέμα δεν αποκλείστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Β. Αποστόλου, ο οποίος κατά την διάρκεια της συζήτησής του τις προηγούμενες μέρες ανέφερε πως οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών θα γίνουν αισθητές σε αυτούς από το 2017 καθώς θα αφορούν το οικονομικό έτος 2016.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων εξετάζουν πιθανά σενάρια ελάφρυνσης των επιπτώσεων των φορολογικών ρυθμίσεων για τον αγροτικό κόσμο, όπως:
-τον διαχωρισμό των επαγγελματιών αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες,
-την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων για όλους, ώστε να αποτυπώνεται ορθότερα το πραγματικό αγροτικό εισόδημα, επίσης και για να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην αύξηση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων,
-τον υπολογισμό του κόστους της προσωπικής εργασίας των αγροτών και των μελών της οικογένειάς τους σε μια αγροτική εκμετάλλευση (πιθανά με τεκμαρτό τρόπο) ώστε να συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα,
-την κατά το δυνατόν ενίσχυση της παροχής λογιστικών υπηρεσιών μέσω του μέτρου των συμβουλευτικών υπηρεσιών, κ.ά.

Πάντως, σύμφωνα, με χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESΜ και ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Επίσης, ανέφερε πως όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι ως την Τετάρτη στην Αθήνα, κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου).

Απαντώντας αν θα απαιτηθεί μια τρίτη δέσμη μέτρων προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη συνομολόγηση του νέου δανείου από τον ESM, η κ. Αντρέεβα επικαλέστηκε το κείμενο της συνόδου κορυφής του ευρώ, το οποίο έκανε αναφορά μόνον στα προαπαιτούμενα της 15ης και 22ας Ιουλίου. Όπως πάντως ξεκαθάρισε θα απαιτηθεί να θεσμοθετηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM.



http://www.paseges.gr/