Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την παύση πληρωμών των έργων του ΕΣΠΑ

Τους κινδύνους από την παύση πληρωμών στις χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ επισήμανε με παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως οι ανάδοχοι των έργων σταματούν ο ένας μετά τον άλλο. «Η αντοχή μας έχει εξαντληθεί», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα είναι η εξής:
«Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση στο όνομα αρχικά της διαπραγμάτευσης και ακολούθως στο όνομα της νομισματικής και τραπεζικής κρίσης έχει παγώσει τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα σε  πολλά από αυτά είτε οι ανάδοχοι να έχουν σταματήσει να τα υλοποιούν, είτε οι ρυθμοί υλοποίησής τους να είναι απελπιστικά αργοί.
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, η κυβέρνηση δυστυχώς ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Μόνο για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε να λαμβάνουμε περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια ευρώ, για έργα τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί και δυστυχώς είμαστε πλέον έξω από τα όρια της αντοχής μας.
Ήδη είναι σταματημένα όλα τα μεγάλα έργα και πριν από δέκα μέρες σταμάτησε ακόμη και η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16). Υπάρχουν καθημερινά απολύσεις εργαζομένων, αυξάνεται η ανεργία και τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ.
Αυτό που επείγει είναι να αποκατασταθεί άμεσα η ροή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε να ξαναρχίσει η υλοποίησή τους, να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων από τα εργοτάξια και να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας έχουν για το συγκεκριμένο ζήτημα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη την ερχόμενη Πέμπτη για να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό θέμα.