Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Σεσίλ το λιοντάρι

Ένας Αμερικανός οδοντίατρος έχει γίνει πρωτοσέλιδο επειδή πυροβόλησε και σκότωσε με τον πιο βίαιο τρόπο ένα ευγενικό λιοντάρι που ονομαζόταν Σεσίλ. Αλλά αυτή η
φρικαλέα πράξη του μπορεί να γίνει η ευκαιρία για να σώσουμε τα λιοντάρια όλου του πλανήτη.

Πλούσιοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, πηγαίνουν στην Αφρική και πληρώνουν περιουσίες για να σκοτώνουν λιοντάρια και άλλα ζώα και να στέλνουν τα κεφάλια τους στις χώρες τους.

Αν όλοι και όλες μας κινητοποιηθούμε τώρα, μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να απαγορεύσουν την εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων που απειλεί την επιβίωση αυτών των μεγαλοπρεπών ζώων.

Μερικές χώρες εξετάζουν ήδη αυτή τη λύση, αλλάγια να νικήσουμεχρειαζόμαστε ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί αυτό το email το λαμβάνει το 1,4 % των χρηστών διαδικτύου παγκοσμίως. Αν όλοι και όλες μας υπογράψουμε το ψήφισμα τώρα και πείσουμε και από άλλον ένα φίλο να συμμετάσχει, θα φτάσουμε σχεδόν το 3 %. Αν ο καθένας μας πείσει άλλους τρεις φίλους, θα φτάσουμε σχεδόν το 6 % κ.ο.κ.

Κάνε κλικ για να υπογράψεις το ψήφισμα και να το κοινοποιήσεις παντού μέσω 
Facebook,Twitter και email, πριν ο κόσμος ξεχάσει το Σεσίλ:

https://secure.avaaz.org/el/save_africas_lions_loc/?bOYFzjb&v=62747

Ο Σεσίλ ήταν ένα αξιολάτρευτο λιοντάρι από τη Ζιμπάμπουε, γνωστό για την εντυπωσιακή μαύρη χαίτη του και τη φιλική του διάθεση απέναντι σε τουρίστες και φωτογράφους.

Το κυνήγι που τον σκότωσε διήρκεσε 40 ώρες και ήταν βάρβαρο. 
Οι κυνηγοί τον παρέσυραν έξω από το καταφύγιό του, τον τραυμάτισαν και τον άφησαν να υποφέρει όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, τον σκότωσαν και του αφαίρεσαν παράνομα το κολάρο εντοπισμού, ενώ στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν και τον έγδαραν για να πάρουν τα τρόπαιά τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δώδεκα νεαρά λιονταράκια κινδυνεύουν πλέον να κατασπαραχτούναπό άλλα λιοντάρια, όπως γίνεται συνήθως όταν παθαίνουν αρσενικά.

Αλλά, όσο η Ζιμπάμπουε και οι άλλες χώρες κερδοσκοπούν από το κυνήγι, δεν πρόκειται να καταπολεμήσουν αυτά τα εγκλήματα ή να επιβάλουν μέτρα για το κυνήγι. Γι’ αυτό, αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ απλά απαγορεύσουν την εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων από χώρες που δεν έχουν αποδείξει ότι το κυνήγι τους είναι βιώσιμο, μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση των λιονταριών στον πλανήτη μας.

Πρόκειται για ένα απολύτως λογικό μέτρο για το οποίο ήδη ασκούν πίεση ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ, αλλά δε θα εφαρμοστεί αν δε δημιουργήσουμε μια τεράστια διεθνή κινητοποίηση για να το στηρίξουμε. Έτσι, αν όλοι και όλες μας υπογράψουμε το ψήφισμα και ενθαρρύνουμε και τους φίλους μας να το υπογράψουν δημοσιεύοντάς το σε όλο το διαδίκτυο, μπορούμε να νικήσουμε.

Κάνε κλικ για να υπογράψεις και να διαδώσεις τώρα το ψήφισμα, πριν χαθεί την ευκαιρία που μας κληροδότησε ο 
Σεσίλ:

https://secure.avaaz.org/el/save_africas_lions_loc/?bOYFzjb&v=62747
Το κίνημα του Avaaz έχει αγωνιστεί και έχει κερδίσει καταπληκτικές μάχες για τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη μας: από φάλαινες και ουρακοτάγκους μέχρι ερυθρούς τόνους. Κάθε επιτυχία μας βασίστηκε στο ότι ενώσαμε τις δυνάμεις μας την κατάλληλη στιγμή και αδράξαμε την ευκαιρία, επειδή πιστεύουμε ότι ένας καλύτερος και βιωσιμότερος κόσμος είναι εφικτός... Ας το επαναλάβουμε τώρα για τα λιοντάρια μας!

Με ελπίδα,
Mia, Rewan, Luis, Danny, Jooyea, Sobaika, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο ντροπιαστικός θάνατος του Σεσίλ (Εφημερίδα των Συντακτών)
http://www.efsyn.gr/arthro/o-ntropiastikos-thanatos-toy-sesil

Φρικτό τέλος για το λιοντάρι-σύμβολο της Ζιμπάμπουε (Η Καθημερινή)
http://www.kathimerini.gr/825464/article/epikairothta/kosmos/frikto-telos-gia-to-liontari-symvolo-ths-zimpampoye 

Σάλος σε όλο τον κόσμο για τον εκτελεστή του Cecil (The TOC)
http://www.thetoc.gr/diethni/article/apeiloun-odontiatro-pou-plirwse-50000-dolgia-na-skotwsei-thruliko-liontari

Σαφάρι: Η επιχείρηση των εκατομμυρίων δολαρίων (Euronews)
http://gr.euronews.com/2015/07/29/cecil-the-lion-shining-a-spotlight-on-trophy-hunting/

O κυνηγός του λιονταριού Σεσίλ, Walter Palmer, απειλείται με ποινική δίωξη - Cecil the lion hunter Walter Palmer faces calls for prosecution (Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/jul/29/cecil-the-lion-calls-for-prosecution-us-dentist-walter-palmer

Ο θάνατος του πιο αγαπημένου λιονταριού της Ζιμπάμπουε πυροδοτεί αντιπαραθέσεις σχετικά με το αθλητικό κυνήγι - Death of Zimbabwe’s Best-Loved Lion Ignites Debate on Sport Hunting (National Geographic)
http://voices.nationalgeographic.com/2015/07/21/death-of-zimbabwes-best-loved-lion-ignites-debate-on-sport-hunting/

Τι γνωρίζουμε για το λιοντάρι Σεσίλ και πώς η δολοφονία του θα μπορούσε να επηρεάσει την αγέλη του - What we know about Cecil the lion and how his killing could affect his pride (BBC)
http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/33699484/what-we-know-about-cecil-the-lion-and-how-his-killing...

Η θανάτωση του λιονταριού Σεσίλ εγείρει εκκλήσεις για απαγόρευση της ΕΕ σχετικά με την εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων λιονταριών - Killing of Cecil the lion prompts calls for EU ban on importing lion trophies (Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2015/jul/27/killing-of-cecil-the-lion-prompts-call-for-eu-ban-on-importing-lion-trophies