Δια χειρός Αλιθέρση
Εν αναμονή της κυοφορούμενης συμφωνίας -που από ότι φαίνεται θα “βγει” με καισαρική- για να περιορίσουμε κάπως την αγωνία μας, αν και βέβαια είναι γνωστά πλέον τα βασικά της σημεία, βαδίζοντας συνεχώς και αδιαλείπτως σε μια ατέρμονη πορεία σωτηρίας, ας ενημερωθούμε και για κάτι πολύ σοβαρό, για κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Ας κάνουμε μια αναφορά σε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη επιστημονική έρευνα του Αργεντινοϊάπωνα καθηγητή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Tufts University Boston, Massachusetts, του Eusebio Matsuhita.
Ο Καθηγητής, παρατηρώντας ότι ο αριθμός των διαζυγίων στις ΗΠΑ αυξάνει εκθετικά και επικίνδυνα, σκέφτηκε να διενεργήσει ειδική έρευνα, η οποία όχι μόνο θα βοηθούσε στην αντιστροφή αυτού του φαινομένου, αλλά ταυτόχρονα και στη βελτίωση των σχέσεων των ζευγαριών που περνούν κρίση και εν γένει στις σχέσεις όλων των ζευγαριών, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Η βάση της έρευνας του στηρίχτηκε πάνω σε μια ευφυή ιδέα. Να τεθούν χωριστά στους δύο συζύγους, ώστε να μη γνωρίζει ο ένας την απάντηση του άλλου, δύο απλά ερωτήματα. 1ο πριν πόσα χρόνια τελέσατε τους γάμους σας; Και 2ο πόσα χρόνια αισθάνεστε παντρεμένος; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν σε 7524 ζευγάρια, ένα ικανοποιητικό για αρχή δείγμα, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης
Το σημαντικό “βήμα” του Καθηγητή σ’ αυτήν την αρχική ιδέα ήταν η σκέψη του να διαιρέσει τους αριθμούς των δύο απαντήσεων που θα έδινε ο κάθε ερωτώμενος και να καταλήξει σ’ έναν δείκτη, καθαρό αριθμό.
Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε πέντε χρόνια παντρεμένος και είχε την ίδια αίσθηση, αυτός για τον Καθηγητή, έχει δείκτη1. Εάν ένα άλλος με τα ίδια χρόνια παντρεμένος είχε την αίσθηση του γάμου για 15, τότε σ’ αυτή την περίπτωση ο δείκτης είναι 3. Ομοίως για έναν τρίτο με 10 χρόνια γάμου που αισθανόταν παντρεμένος μόνο πέντε, τότε ο δείκτης είναι 0,5!
Οι συνεργάτες του Καθηγητή, ενθουσιασμένοι από την ιδέα του, έδωσαν στον εν λόγω δείκτη το όνομα του, Matsuhita, κι απ’ ότι έγινε γνωστό ο ίδιος με σεμνότητα το αποδέχτηκε.
Προχθές η διοίκηση του πανεπιστημίου Tufts εκτιμώντας την πρωτοπόρο έρευνά του, οργάνωσε προς τιμήν του σχετική πρες κόμφερανς. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί, και είναι προς τιμήν της, ότι η νέα ΕΡΤ, ύστερα από εισήγηση του δίδυμου Δ. Τσακνή και Λ. Ταγματάρχη, με τη σύμφωνη γνώμη των “θεσμών”, εκπροσωπήθηκε από ειδικό απεσταλμένο.
Στην πρες κόμφερανς, ο Καθηγητής, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά σχετική με τη γέννηση αυτής της ιδέας, καθώς και την όλη πορεία των ερευνών, δέχτηκε με ευχαρίστηση να απαντήσει στα ερωτήματα των δεκάδων δημοσιογράφων απ’ όλον τον κόσμο που συμμετείχαν σ’ αυτήν, κυριολεκτικά κατακλύζοντας το χώρο.