Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Οι ανήλικοι ψηφοφόροι θα σώσουν τη Βρετανία από μια ευρωπαϊκή έξοδο;

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός συμφώνησε να επιτραπεί στους βουλευτές να αποφασίσουν εάν οι 16χρονοι και 17χρονοι Βρετανοί θα έχουν το δικαίωμα να
ψηφίσουν στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Επί της αρχής ο Βρετανός είναι αντίθετος στην ιδέα, λέγοντας ότι το όριο των 18 ετών θα πρέπει να είναι για όλες τις εκλογικές διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «ερωτήσεων των υπουργών» προς τον Πρωθυπουργό, η προσωρινή επικεφαλής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, τόνισε ότι για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας οι αρχές μείωσαν το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας.
«Γιατί δεν αφήνουμε τους 16χρονους και 17χρονος να ψηφίσουν; Πρόκειται για το μέλλον της χώρας. Το έκαναν για το σκωτικό δημοψήφισμα. Είναι και δικό τους το μέλλον», διερωτήθηκε η Βρετανίδα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε λέγοντας ότι άποψή του είναι να παραμείνει το ηλικιακό όριο των «18» αλλά τόνισε ότι αρμόδια για να λάβει την τελική απόφαση είναι η βουλή.
«Θεωρώ ότι αυτή η βουλή θα πρέπει να ψηφίσει επί του θέματος. Το μανιφέστο των Συντηρητικών είναι σαφές, και η δική μου θέση ξεκάθαρη. Νομίζω πρέπει να μείνουμε στο σημερινό όριο των 18 […] αλλά η βουλή μπορεί να ψηφίσει επί αυτού», υπογράμμισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.



EurActiv

http://www.euractiv.gr/