Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Ζήση Ζάννα για τους μετεγγραφέντες φοιτητές

Ρύθμιση για τους φοιτητές των ΑΕΙ που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής σε άλλο τμήμα και λόγω καθυστέρησης της διαδικασίας από πολλά τμήματα έχουν χάσει το Α'
εξάμηνο σπουδών ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Πιερίας Ζήσης Ζάννας.
Το θέμα αφορά συνολικά 1.914 φοιτητές της κατηγορίας των οικονομικών κριτηρίων που πήραν μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν το Σεπτέμβριο, στα μαθήματα του Α' εξαμήνου στο τμήμα που έχουν μεταφέρει τη θέση τους.
Ο βουλευτής, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές, ζητά να υπάρξει ρύθμιση  ώστε οι μετεγγραφέντες φοιτητές να καταφέρουν να εξεταστούν στα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου στο τμήμα όπου έχουν μεταφέρει τη θέση εισαγωγής και να προχωρήσει το Υπουργείο σε ενέργειες ώστε οι μετεγγραφές να ολοκληρώνονται εγκαίρως και οι φοιτητές να μη χάνουν χρόνο στην ολοκλήρωση των σπουδών τους

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Μετεγγραφέντες φοιτητές και εξεταστική Σεπτεμβρίου

1.914 φοιτητές της κατηγορίας των οικονομικών κριτηρίων  πήραν μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ. Οι φοιτητές αξιοποίησαν τη ρύθμιση του  άρθρου 47 του Ν. 4274/2014(ΦΕΚ 147 Α΄) που καθόριζε τα σχετικά με τους δικαιούχους αίτησης - το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλή-  καθώς και την ποσόστωση στην εν λόγω κατηγορία.
Με Υπουργική Απόφαση Φ1/161748/Β3/8-10-2014 καθορίστηκαν οι διαδικασίες, ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων ενώ μεταξύ των άλλων αναφέρονταν ότι  εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που τα Τμήματα παραλαμβάνουν τους πίνακες των αιτουμένων τη μεταφορά θέσης, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων.
Παρά τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Παιδείας ότι οι διαδικασίες των μετεγγραφών θα ολοκληρωθούν εγκαίρως ώστε οι  μετεγγραφέντες φοιτητές να μη χάσουν το Α΄ εξάμηνο σπουδών τελικά τα αποτελέσματα των μετεγγραφών της κατηγορίας των οικονομικών κριτηρίων ανακοινώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου και η διαδικασία της μεταφοράς θέσης ολοκληρώθηκε σε πολλά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ το Μάρτιο.  Ως εκ τούτου οι φοιτητές έχασαν το Α΄ εξάμηνο σπουδών.
Ναι μεν υπάρχει πρόνοια στο νόμο ώστε οι μεταφερόμενοι φοιτητές να δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 4115/2013 (Α΄ 24) που δίνουν τη δυνατότητα   στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους, ωστόσο η αναγνώριση  των μαθημάτων  πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση.

Φοιτητές λοιπόν, που μετέφεραν τη θέση εισαγωγής τους δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν το σύνολο των μαθημάτων του Α΄ εξαμήνου από το τμήμα προέλευσης ενώ δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν το Σεπτέμβριο στα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου στο τμήμα όπου έχουν μεταφέρει τη θέση τους παρά μόνο σε αυτά του Β΄ εξαμήνου.
Κατόπιν τούτου ρωτάται ο υπουργός Παιδείας:
1.    Σε ποια ρύθμιση προτίθεται να προχωρήσει ώστε οι μετεγγραφέντες φοιτητές να καταφέρουν να εξεταστούν στα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου στο τμήμα όπου έχουν μεταφέρει τη θέση εισαγωγής;
2.    Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε οι μετεγγραφές να ολοκληρώνονται εγκαίρως ώστε οι φοιτητές να μη χάνουν χρόνο στην ολοκλήρωση των σπουδών τους;